Annons
Nyheter

Ifrågasatt president Abbas utlovar reform

Palestiniernas paraplyorganisation PLO håller ett ovanligt möte, och dess ledare Mahmud Abbas utlovar reform.
Kritiker inom PLO hävdar att Abbas löfte är tomma ord.
Mellanöstern • Publicerad 6 februari 2022
Palestiniernas president Mahmud Abbas. Arkivbild.Foto: Yevgeny Biyatov/Kreml pool via AP/TT

Palestinske presidenten Abbas säger att han fullt står bakom en reform av organisationen PLO, där han är ordförande.

Utspelet kom i samband med ett möte med PLO:s centralkommitté och dess 124 ledamöter på söndagen.

Finna nya krafter

Annons

Målet för mötet är att finna nya ledargestalter för organisationen som gått kräftgång de senaste åren. Ett möte med centralkommittén är dessutom ovanligt, det senaste hölls för fyra år sedan.

– Vi lägger stor vikt på en reformprocess, vilket är en kontinuerlig process, och står redo att göra vad som krävs för att den ska bli framgångsrik, sade den 86-årige ledaren som också är känd som Abu Mazen.

Abbas har varit president för den palestinska myndigheten sedan 2005, men rönt kritik för bristen på demokratiska val de senaste 16 åren. Den palestinska myndigheten har kontroll över delar av Västbanken.

Tomma stolar

Flera poster i ledningen står tomma. Chefsförhandlaren Saeb Erekat dog i sviterna av covid-19 år 2020. Den exekutive styrelsens ledamot Hanan Ashrawi avgick samma år då hon ansåg att PLO behövde förnyelse.

Ett antal representanter för vänsterfalanger inom paraplyorganisationen har valt att bojkotta mötet.

Statsvetaren Ghassan Khatib på universitetet Birzeit på Västbanken säger till nyhetsbyrån AFP att PLO:s legitimitet ifrågasätts på grund av bristen på hållna val.

– Om beslut (under mötet) bara tas av Abbas innersta cirkel så kommer legitimiteten att ifrågasättas än mer, säger Khatib.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons