Annons
Nyheter

Ilska mot Londonpolisen efter försvinnande

En 33-årig kvinnas försvinnande har lett till ilska mot Londonpolisen. Sarah Everard försvann under en promenad förra veckan, vilket fick polisen att varna kvinnor för att vistas utomhus på egen hand.
Storbritannien • Publicerad 11 mars 2021
Polis har hittat mänskliga kvarlevor i Kent i sydöstra England som tros tillhöra Sarah Everard.
Polis har hittat mänskliga kvarlevor i Kent i sydöstra England som tros tillhöra Sarah Everard.Foto: Gareth Fuller/AP/TT

Sarah Everard promenerade hem efter att ha besökt en vän i södra London den 3 mars och fångades på bild av säkerhetskameror vid 21.30 på kvällen. Hon tros ha passerat genom grönområdet Clapham Common när hon försvann och på bilderna syns hon i munskydd, sneakers och färgglada kläder talandes i mobiltelefon.

Identifierar sig

Hennes försvinnande fick polis som utreder fallet att gå ut med en varning till kvinnor i området att vara försiktiga och inte ta promenader på egen hand, rapporterar Reuters. Det har fått många brittiska kvinnor att reagera och identifiera sig med Everard.

Annons

"Det som hänt Sarah Everard har gjort att många kvinnor känner sig träffade, eftersom vi vidtar alla de åtgärder hon gjorde. Vi tar den längre, upplysta vägen och ignorerar rädslan eftersom vi säger till oss själva: 'Var inte dum, du har rätt att promenera hem ensam utan att råka ut för något'", skriver Kate McCann, politisk reporter på Sky News, på Twitter.

Kvarlevor hittade

I onsdags hittades kvarlevor i ett skogsområde i Kent i sydöstra England, som polisen tror tillhör Sarah Everard. En polis i 40-årsåldern har gripits misstänkt för mord och en kvinna i 30-årsåldern misstänks för skyddande av brottsling, skriver BBC.

Cressida Dick, kommissarie för Londonpolisen, säger att hon förstår att invånare som bor i närheten av området där Sarah Everard försvann kan känna sig rädda.

– Men tack och lov är det otroligt ovanligt att en kvinna kidnappas på våra gator, säger hon vid en presskonferens.

Hennes uttalande får dock skarp kritik från kvinnojourer och andra organisationer som arbetar med mäns våld mot kvinnor. Polisens varningar har av många tolkats som att Sarah Everard utövade ett riskbeteende genom att promenera hem ensam och att det är kvinnors ansvar att undvika att bli attackerade.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons