Annons
Nyheter

IMF sänker prognosen för världsekonomin

Internationella valutafonden (IMF) sänker prognosen för tillväxt i världsekonomin. Hög inflation, stigande räntor, krisande banker och krigsoro ligger bakom.
Ekonomi • Publicerad 11 april 2023
IMF:s chefsekonom Pierre-Olivier Gourinchas ser med viss oro på framtiden.
IMF:s chefsekonom Pierre-Olivier Gourinchas ser med viss oro på framtiden.Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Den nya prognosen, som presenterades på tisdagen, innebär en tillväxt på 2,8 procent i år och 3 procent nästa år. Det är 0,1 procentenheter lägre än tidigare prognoser.

Bakom ligger en ökad osäkerhet. Dels sprider bankfrossan skräck som gör att räntor åker upp, dels oroar Rysslands anfallskrig i Ukraina.

Kollapsade banker oroar

Annons

De kollapsade bankerna i USA och Schweiz gör också enligt IMF att osäkerheten ökar. Även om situationen är under kontroll just nu så finns en oro, enligt Pierre-Olivier Gourinchas, chefsekonom på IMF.

– Vi är oroliga för att det kan resultera i en skarpare och större nedgång om de finansiella förhållandena på ett avgörande sätt skulle försämras, säger han på en pressträff.

IMF är mer dämpad om utsikterna än i sin januariprognos. Då sågs 2023 som en vändpunkt för ekonomin. Så är det inte nu. IMF varnade i förra veckan för att ekonomin kan utvecklas begränsat under fem år framöver.

Valutafonden varnar för risken att höga räntor försämrar tillväxten ytterligare och leder in många länder, inte minst de rikaste, i lågkonjunktur har "ökat kraftigt".

– Situationen är fortsatt bräckligt, säger Pierre-Olivier Gourinchas.

"Kan behöva ändra inriktning"

IMF varnar också för att omständigheterna medför ökade risker för den finansiella stabiliteten i världen. Länderna uppmanas att se över sin räntepolitik, där centralbankerna under det senaste året använt räntehöjningar för att tackla inflationen.

"Beslutsfattare kan behöva ändra inriktningen på penningpolitiken för att stödja finansiell stabilitet", skriver IMF i sin årliga rapport om den globala finansiella stabiliteten, som även den släpptes på tisdagen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons