Annons
Nyheter

Industrimannen Sverker Martin-Löf död

En av Sveriges tyngre industrimän, Sverker Martin-Löf, är död.
Han började sin bana i norrländsk skogsindustri, nådde toppen för mäktiga Industrivärden, innan karriären fick ett skandalmässigt slut.
Ekonomi • Publicerad 12 januari 2023
Sverker Martin-Löf är död. Arkivbild.Foto: Stefan Gustavsson / SvD / TT

Sverker Martin-Löf, är död. Han blev 79 år, uppger hans familj för TV4 Nyheterna.

Hans karriär började i norrländsk skogsindustri och gick i sin fars fotspår. Han hade bland annat ledande poster i skogskoncernen SCA där han var mångårig vd. Sedermera blev han även styrelseordförande i samma bolag.

Annons

Så småningom lyftes han upp som styrelseordförande i det mäktiga investmentbolaget Industrivärden som är storägare i Handelsbanken, AB Volvo, SCA, SSAB, Ericsson, Skanska och Sandvik.

Det var också där hans karriär tog slut. I efterspelet till den då mycket uppmärksammade SCA-jakthärvan med bland annat mututredningar, som dominerade medierna 2015, tvingades han samma år bort från sin post som svensk industris då kanske tyngsta post – den som ledare för maktsfären Handelsbanken-Industrivärden.

Själv ansåg han sig blivit utsatt för ett kuppartat mediedrev

Även flera andra tunga makthavare åkte ut i kylan i samma veva och ett maktskifte genomfördes i Industrivärden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons