Annons
Nyheter

Inflationsspöke skrämmer upp kryptovärdering

Veckans oväntat höga inflationssiffra i USA fick genast värdet på bitcoin att stiga ytterligare.
Ekonomi • Publicerad 13 november 2021
Kryptovalutorna har haft höga toppar och djupa dalar. På bild syns värdet på en bitcoin under perioden 2017–2021 i dollar.Foto: Johan Hallnäs/TT

Kryptovalutan bitcoin har jämförts med guld – en värdebevarare när pengarnas köpkraft urvattnas. Dessutom finns ett begränsat antal bitcoin och de måste "utvinnas", precis som guld utvinns i gruvor.

Det står i kontrast till de traditionella valutorna som sväller under stora inflationsdrivande stödpaket som tagits fram under pandemin.

Annons

– Både i USA och Europa trycker centralbanken en väldig massa pengar just nu. Man skapar pengar ur tomma intet och det blir mer pengar i ekonomin, det bidrar till att värdet på pengar går ner. Den problematiken finns inte för en kryptovaluta som bitcoin för där är antalet begränsat, säger Johan Javeus, chefsstrateg på SEB, och fortsätter:

– I den bemärkelsen kan man säga att det är ett skydd mot inflationen.

Bitcoin och ether har dubblerats sedan i juni och har stigit nästan 70 procent jämfört med dollarn sedan början på oktober, skriver Reuters.

I veckan gick Joe Bidens enorma infrastrukturpaket igenom och en ytterligare satsning på omkring 1 800 miljarder dollar dinglar fortfarande över dollarkursen.

En skuggsektor

Johan Javeus ser inflation som en faktor som driver in pengar till kryptovärlden, men det finns många fler faktorer.

– Trots att vi under många år haft en miljö med för låg inflation så har kryptovalutorna stigit enormt i värde.

De senaste två åren har kryptovalutor och tjänster kopplade till dem blivit växt sig allt större.

– Det är de nya framtida användningsområdena man ser framför sig med blockkedje-teknologin. Just nu byggs en helt decentraliserad finanssektor upp, där aktier och utlåning ingår, och som banker traditionellt stått för, säger Johan Javeus.

Sipprar in i ekonomin

Pengar har flödat in från de traditionella valutorna till kryptomarknaden. Bara för bitcoin-relaterade produkter och fonder har 6,4 miljarder dollar gått in hittills i år, enligt Coinshares data, skriver Reuters.

Dessutom har kända företag som Mastercard öppnat för att erbjuda handel med kryptovalutor och stora fondförvaltare som Blackrock har diskuterat om de ska investera.

Annons

Den senaste kändis-vd:n att berätta om sitt krypto-innehav är Apples Tim Cook, som i en intervju med CNBC sade att han ser det som en vettig sak att ha i en diversifierad portfölj.

USA:s centralbankschef Jerome Powell har varnat för spekulation i kryptotillgångar. Det har även hans motsvarighet i Storbritannien och svenska Finansinspektionen.

Fakta: Kryptovalutor

Kryptovalutor är som en elektronisk "pollett" med en unik kryptografisk kod som gör att den är svår att förfalska. Den kan köpas med vanliga pengar och sedan bytas helt anonymt för olika varor och tjänster.

Kryptovalutor är decentraliserade och inte beroende av en centralbank som garanterar valutans värde och äkthet. Det är i stället blockkedjeteknik och dess inneboende mekanismer som står som garant för kryptovalutan.

Bitcoin är den mest omtalade kryptovalutan men det finns tusentals olika kryptovalutor med varierande teknik och funktion.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons