Annons
Nyheter

Inga framgångar för avtal för naturen

Halvvägs in i FN-konferensen om biologisk mångfald har bara ett fåtal av de 22 punkterna nått framgång. Nu är det bara en knapp vecka kvar för världens länder att enas om det som kallas ett Parisavtal för naturen.
Miljö • Publicerad 13 december 2022
Demonstrationer i närheten av konferensanläggningen i Montreal där det FN-ledda mötet om biologisk mångfald just nu pågår.
Demonstrationer i närheten av konferensanläggningen i Montreal där det FN-ledda mötet om biologisk mångfald just nu pågår.Foto: Graham Hughes/AP

De viktigaste målen under det pågående FN-mötet COP15 i Montreal är att skydda 30 procent av jordens yta till 2030 samt att hitta en plan för finansiering som ska stötta biologisk mångfald i utvecklingsländer.

Men hittills går det trögt. Det är först på torsdag som 196 miljöministrar, inklusive Romina Pourmokhtari (L), ska ansluta, men förhoppningarna var att förhandlingarna skulle ha nått en bra bit fram innan dess.

Annons

– Vi har långt kvar. Men vi ser små ljusglimtar i slutet av tunneln, säger Marco Lambertini, chef för WWF International till AFP.

Under helgen meddelade Brasilien, å Afrikas och 14 andra länders vägnar, ett krav på finansiellt stöd på minst 100 miljarder dollar om året eller 1 procent av världens BNP fram till 2030.

Det kravet anses orealistiskt av de rika länderna som 2020 öronmärkte omkring 10 miljarder dollar.

– Om vi plötsligt pratar om 100 miljarder kommer samtalen att förlamas, säger Frankrikes utsände Sylvie Lemmet till AFP.

EU har också motsatt sig upprättandet av en ny global fond för biologisk mångfald, något som många andra länder vill ska bli av till COP16 som hålls 2024.

USA, som inte deltar i förhandlingarna och som inte skrivit på FN:s konvention för biologisk mångfald, kommer att spela en avgörande roll när det kommer till finansiering.

Under tisdagen fortsätter förhandlingarna mellan delegaterna bakom stängda dörrar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons