Annons
Nyheter

Inga genombrott i samtal om Sudan

Sudan • Publicerad 8 maj 2023
Tusentals människor har evakuerats från Sudan.
Tusentals människor har evakuerats från Sudan.Foto: Amr Nabil/AP/TT
Hundratals personer har dött i striderna i Sudan.
Hundratals personer har dött i striderna i Sudan.Foto: Johan Hallnäs/TT

Samtal om ett eldupphör mellan de rivaliserande styrkorna i Sudan inleddes i helgen. Hittills har dock inga större framsteg gjorts, uppger en saudisk diplomat för AFP och tonar ned förhoppningarna om ett snabbt slut på striderna.

– Ett permanent eldupphör ligger inte på bordet. Båda sidor anser att de kan gå vinnande ur det här, säger talespersonen.

Annons

Samtalen äger rum i Saudiarabien som varit en aktiv medlare i landet sedan kuppen 2021.

Konflikten i Sudan eskalerade i mitten av april efter att strider brutit i mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) ledda av general Mohamed Hamdan Dagalo.

Över 100 000 personer har hittills flytt landet och omkring 700 människor har dött i konflikten. Hjälpbehovet i Sudan var stort redan innan situationen eskalerade. Nu varnar FN för att uppemot 2,5 miljoner människor kan komma att befinna sig i akut matbrist om inte striderna upphör.

Samtliga avtal om eldupphör som hittills ingåtts har misslyckats.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons