Annons

FN: Rapporter om förbjudna klusterbomber

Dag 16 av den ryska invasionen mot Ukraina drar sig kriget västerut. Flera civila mål har träffats, bland annat ett vårdboende.
Enligt FN finns det "tillförlitliga rapporter" om att klusterbomber använts av de ryska styrkorna.
Ukraina • Publicerad 11 mars 2022
Ett bostadshus i Mariupol beskjuts av en rysk stridsvagn.
Ett bostadshus i Mariupol beskjuts av en rysk stridsvagn.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT
Ryska styrkor syns här utstationerade i Ozra, runt 2,7 mil norr om huvudstaden Kiev. Bilden togs vid lunchtid på torsdagen.
Ryska styrkor syns här utstationerade i Ozra, runt 2,7 mil norr om huvudstaden Kiev. Bilden togs vid lunchtid på torsdagen.Foto: Maxar Technologies via AP/TT
Ukrainska flyktingar väntar vid gränsen till Moldavien under torsdagen.
Ukrainska flyktingar väntar vid gränsen till Moldavien under torsdagen.Foto: Sergei Grits/AP/TT

Liz Throssell, talesperson för FN:s människorättskontor, säger i ett uttalande på fredagen att man har fått tillförlitliga rapporter om att klusterbomber används i kriget.

Klusterbomber är en typ av bomber som när de exploderar frigör flera mindre bomber. Bombtypen är förbjuden i större delen av Europa enligt ett internationellt avtal, men överenskommelsen har inte undertecknats av Ryssland. Inte heller Ukraina har skrivit under.

Annons

"Hittills har 26 sjukhus eller vårdinrättningar angripits av Ryssland", står det i uttalandet.

"Urskiljningslösa attacker"

"Civila dödas och lemlästas i vad som tycks vara urskiljningslösa attacker, med ryska styrkor som använder explosiva vapen med omfattande räckvidd i eller nära bebodda områden", säger Liz Throssell.

Världsorganisationen slår också fast att det mänskliga lidandet ökar i Ukraina och att man har bekräftade uppgifter om att nära 550 civila dödats och över 950 skadats sedan kriget bröt ut.

De verkliga siffrorna befaras dock vara långt högre.

Ett särskilt vårdboende i Charkiv träffades under fredagen av ryska bomber, enligt lokala ukrainska myndighetspersoner. 330 personer uppges ha befunnit sig i byggnaden, varav ett 60-tal med rörelsehinder. Ingen människa uppges dock ha skadats i den attacken.

Städer i väst

Attacken i Charkiv kommer två dagar efter att ett sjukhus med mödravård i den svårt ansatta kuststaden Mariupol bombades. Minst tre människor miste livet i den attacken.

Ryssland besköt under fredagsmorgonen även militära mål längre västerut i städerna Ivano-Frankivsk och i Lutsk, sydost och nordost om Lviv. Angreppen har bekräftats från ryskt håll.

Fyra underhållsarbetare dödades i Lutsk och sex personer skadades, enligt ukrainska uppgifter.

Attacken sker långt västerut från Rysslands pågående offensiv. Städerna ligger runt 15 mil från Lviv, dit runt 200 000 ukrainare flytt undan striderna.

Bråte och krossat glas

I den stora industristaden Dnipro norr om Zaporizjzja, attackerades under fredagen också en förskola, ett flerfamiljshus och en skofabrik, uppger den ukrainska räddningstjänsten. En person uppges ha dödats.

Annons

Lokalinvånare samlades under dagen för att röja upp bråte och krossat glas efter attacken.

– Vi hörde en hög explosion och fönstren gick sönder och delar av taket började falla ned. När det kom en till sprang vi till skyddet i tunnelbanan men den hade också skadats, säger Svetlana Kalasjenko, som bor och jobbar på en klinik nära skofabriken, till AFP.

– Vi skulle ha tagit emot folk i dag som behöver mycket hjälp. Vi jobbar med folk med hiv och aids. Nu kan vi inte hjälpa någon, säger hon.

"Insatser mot huvudstaden"

Ryssland verkar också förbereda en attack mot Kiev, skriver Storbritanniens försvarsdepartement i sin dagliga uppdatering på Twitter.

"Ryssland kommer sannolikt att försöka återställa och ställa om sina styrkor för en förnyad offensiv aktivitet de kommande dagarna. Detta kommer troligen att omfatta insatser mot huvudstaden Kiev", skriver departementet.

Ryska fordon som sedan förra veckan har stått i en över sex mil lång kolonn ett par mil från Kiev har spridit ut sig, rapporterar Maxar Technologies, som tog nya satellitbilder på kolonnen i torsdags. En del fordon, stridsvagnar och artilleri har omplacerats och setts i samhällen nära flygplatsen i Hostomel, norr om Kiev.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons