Annons
Nyheter

Ingen akut risk för livsmedelsbrist

Risken för att Sverige ska drabbas av störningar i livsmedelsförsörjningen på grund av kriget i Ukraina är i nuläget liten. Det säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) på en pressträff på tisdagen.
Ukrainakriget • Publicerad 1 mars 2022
Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg håller pressträff om livsmedelsförsörjningen med anledning av den allvarliga säkerhetspolitiska utvecklingen.
Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg håller pressträff om livsmedelsförsörjningen med anledning av den allvarliga säkerhetspolitiska utvecklingen.Foto: Janerik Henriksson/TT

– Jag har precis haft möte med representanter för livsmedelsbranschens olika aktörer samt med Jordbruksverket och Livsmedelsverket med anledning av den ryska invasionen av Ukraina. Det är en oroande utveckling i vårt närområde, säger Anna-Caren Sätherberg.

Syftet med mötet har varit att identifiera potentiella störningar i den svenska livsmedelsförsörjningen på lång och kort sikt.

Annons

– Jag vill understryka att Sverige har en god beredskap och att det hittills inte varit någon påverkan på den svenska livsmedelskedjan. Men omvärldsbilden kan förändras snabbt och regeringen är redo att agera snabbt om situationen skulle kräva det, säger Anna-Caren Sätherberg.

Med på mötet var även Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström och Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin.

– Vår bedömning nu är att den här situationen inte påverkar livsmedelsförsörjningen i Sverige, säger Annica Sohlström.

– Handeln med Ryssland, Ukraina och Belarus är väldigt liten. Vi har inte sett några störningar än, säger Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons