Annons
Nyheter

Ingen bubbla – SBAB ser stabil bostadsmarknad

Efter den senaste tidens stigande bostadspriser – nu väntar en lugnare fas, spår statliga SBAB i en ny prognos.
Ekonomi • Publicerad 12 november 2020
Ingen bubbla på bostadsmarknaden, enligt SBAB. Arkivbild.
Ingen bubbla på bostadsmarknaden, enligt SBAB. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Den förnyade smittovågen bedöms bromsa in återhämtningen i den svenska ekonomin, men förväntade coronavacciner nästa år lär sätta ordentlig fart på ekonomin andra halvan av 2021, enligt SBAB:s konjunkturrapport.

Inflationen spås förbli låg en bra tid framöver och Riksbanken kommer därför att ligga kvar med oförändrad nollränta fram till 2024 enligt SBAB, som tror att bostadspriserna ligger stilla resten av året, för att sedan stiga något, 1-2 procent, nästa år.

Annons

Bakgrunden till de rejält stigande bopriserna i år, trots den värsta ekonomiska krisen i mannaminne, ser SBAB i ändrade konsumtionsmönster. Hemmasittandet har värderat upp boendet, samtidigt som alla restriktioner tvingat svenskarna att stanna hemma, vilket lösgjort pengar till boendet.

Och bostadsbristen kommer att bestå, vilket håller uppe priserna. Det planerade bostadsbyggandet nästa år räcker inte på långa vägar för att minska bostadsbristen, skriver SBAB.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons