Annons
Nyheter

Ingen fransk ursäkt för övergrepp i Algeriet

Frankrike/Algeriet • Publicerad 20 januari 2021
Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.Foto: Stephane Mahe/AP/TT

Frankrikes president Emmanuel Macron har gått längre än någon av sina företrädare i att erkänna brott begångna under landets tid som kolonialvälde.

Men någon officiell ursäkt för de övergrepp som begicks under den franska ockupationen eller under den åtta år långa Algerietrevolten, som ledde fram till det nordafrikanska landets självständighet, är inte att vänta från Paris, enligt Élyséepalatset. Macron ska dock på andra sätt högtidlighålla sextioårsminnet av slutet på kriget 1962 nästa år, meddelar presidentkansliet enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons

Relationerna mellan Paris och Alger är fortfarande ansträngda till följd av de övergrepp som begicks av båda sidor i kriget 1954-1962.

Inför presidentvalet 2017 reste den dåvarande kandidaten Emmanuel Macron till Algeriet, och sade i en intervju med algerisk tv att kolonialväldet utgjort ett brott mot mänskligheten och ett "verkligt barbari". Uttalandet möttes av stark kritik från såväl extremhögern som den konventionella högern, däribland från nationalförsamlingsledamoten Gérald Darmanin, som ansåg att Macrons uttalande var skamligt. Darmanin är i dag Frankrikes inrikesminister.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons