Annons
Nyheter

Ingen gripen för mordet i Ronna

Ingen är ännu gripen för dödsskjutningen av en 40-årig man i området Ronna i Södertälje i lördags. Polisen har fått nationell förstärkning för att utreda de allt fler skottlossningarna.
Brott • Publicerad 2 oktober 2022
Stora avspärrningar efter att en person blivit skjuten till döds i stadsdelen Ronna i Södertälje på lördagskvällen.
Stora avspärrningar efter att en person blivit skjuten till döds i stadsdelen Ronna i Södertälje på lördagskvällen.Foto: Christine Olsson

– Vi har teknisk undersökning av brottsplatsen och vi har hållit förhör. Utredningen fortsätter, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson på polisen till TT.

Skjutningen inträffade vid 19.40 på lördagen i närheten av en skola i det utsatta området Ronna i nordvästra Södertälje. Sedan en yngre man skjutits till döds i samma område kvällen före hade polisen flera patruller på gatorna. De hörde skotten och kunde ta sig till den skjutne mannen inom några minuter, men hann inte se några gärningspersoner, enligt polisen.

Annons

En man i 40-årsåldern konstaterades senare ihjälskjuten. Polisen kan inte svara på om han på något sätt är inblandad i gängkriminalitet eller om han var en förbipasserande, utan säger att kartläggningen av honom och hans omgivning precis börjat.

Polisen får förstärkning

Polisen i Södertälje har fått förstärkning nationellt i utredningsarbetet med anledning av den senaste tidens skjutningar.

– -Vi har även fler poliser på plats i området. Vi jobbar jättehårt och pratar med folk och försöker förhindra brott innan det händer, säger Anders Bryngelsson.

Inringare ska ha larmat om skottlossning med automatvapen, men det kan inte polisen bekräfta.

– Det jag vet är att det är många skott som har avlossats, sade Caroline Aspegren, lokalpolisområdeschef i Södertälje till TT under lördagen.

Polisen har kontrollerat flera personer och tagit in ett antal till förhör.

Fjärde på kort tid

Lördagskvällens skjutning var den fjärde i Södertälje på kort tid. I fredags kväll sköts en ung man till döds i Ronna. Fyra personer har gripits och anhållits misstänkta för mordet.

I onsdags blev en man skottskadad i samma stadsdel och förra fredagen skottskadades en man i stadsdelen Saltskog. Polisen utreder om det finns ett samband mellan skottlossningarna.

– Det vi ser i Södertälje nu är en våldsspiral som vi inte har sett på väldigt långt tid, sade Aspegren.

En teori som polisen arbetar utifrån är att det stora antal personer som fängslats sedan utredarna fått tillgång till krypterade chattar, har ersatts av nya, yngre män som rört till hierarkin. Det har även lett till grövre våld, enligt Aspegren.

Dödsskjutningen innebär att 50 personer har skjutits ihjäl i år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons