Annons
Nyheter

Inger fick rätt mot kommunen

Inger Löfgren halkade på kommunens dåligt plogade gata och knäckte handleden.
En skada som aldrig kommer att läka riktigt. Kommunen har tagit på sig skulden.
- Men jag fick stå på mig för att få rätt, säger Inger Löfgren.
Nyheter • Publicerad 24 mars 2006
Först ville inte kommunen erkänna att gatan var för dåligt snöröjd. Men Inger Löfgren stod på sig. Nu hon fått ut en del av skadeståndsersättningen. Foto: Sofia ErnerotFoto: 

Det var 26 februari 2005 och Inger Löfgren, hennes man och några vänner var på väg hem efter en konsert. De gick på Staglabergsgatan på Öster.

- Det var inte plogat och sandat på länge och därför väldigt halt. Jag ramlade

Annons

Hon både kände och såg att handleden var svårt skadad och fick skjuts av maken till lasarettet. Det visade sig att handleden brutits på två ställen.

Efter en tid i gips kontrollröntgades handleden. Den hade läkt fel. I oktober opererades Inger Löfgren och ben från höften transplanterades till handleden.

Hon berättar att hon varit heltidssjukskriven åtta månader och deltidssjukskriven ytterligare ett par månader. Dessutom har hon tvingats byta arbetsuppgifter.

- Det går inte att ha dålig rörlighet i handen när man är barnmorska. Läkarna har sagt att jag aldrig kommer att bli helt bra.

Kommunal mark

Händelsen inträffade på kommunal mark. Men att direkt anmäla olyckan till kommunen föll aldrig Inger Löfgren in.

- Det var på uppmaning av en läkare som jag gjorde en anmälan cirka två månader efter olyckan.

Men de första svaren hon fick från kommunen var helt avvisande. Bland annat hävdades att gatan varit tillräckligt plogad och sandad.

Dåligt underhåll

Sedan startade Löfgrens en korrespondens med kommunens inhyrda försäkringskonsult som skötte ärendet. Bland annat kunde grannar styrka att gatan vinterunderhållits dåligt.

Annons

Kommunens försäkringskonsult konstaterade snart att Inger Löfgren hade rätt.

- Sedan dess har jag blivit väl bemött. Jag har nu fått 14 000 kronor i ersättning av kommunens försäkringsbolag, för sveda, värk och inkomstbortfall.

Hon berättar att hon väntar ytterligare skadeståndspengar enligt samma förutsättningar.

I slutet av detta året kommer Inger Löfgren att genomgå en

så kallad invaliditetsundersökning. Läkare ska då bedöma vilka bestående men hon får. Då kan hon få ytterligare ersättning.

Inger Löfgren vill att hennes berättelse ska visa att det lönar sig att kämpa, att det som i detta fallet går att vinna en tvist även mot en stor kommun.

Smålandsposten berättade i torsdagstidningen att antalet till kommunen anmälda halkolyckor ökat från fyra år 2005 till sju 2006.

En av olyckorna 2005 handlade om Ingrid Löfgren. Från kommunen uppgavs att inga ersättningar betalats ut, men det var alltså inte korrekt.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons