Annons
Nyheter

Studie av våldtäktsmäns bakgrund inget brott

En förundersökning mot en professor i allmänmedicin som misstänkts för brott mot etikprövningslagen läggs ned, rapporterar Läkartidningen. Fallet handlar om uppmärksammade registerstudier om dömda våldtäktsmäns bakgrund.
Forskning • Publicerad 2 juni 2023
Universitetshuset i Lundagård. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Överklagandenämnden för etikprövning (Önep) ansåg att forskningen saknat etikprövningstillstånd vilket den anklagade – Kristina Sundquist, professor i allmänmedicin vid Lunds universitet – bestred när ärendet väcktes 2021.

Kristina Sundquist tycker att åklagarens nedläggningsbeslut borde ha fattats betydligt tidigare.

Annons

– Den här processen har dragit ut väldigt lång tid. Jag blev förhörd en enda gång under hela den här perioden. Nog kan man tycka att det borde ha kunnat gå snabbare, säger hon till Läkartidningen.

Enligt Önep var frågeställningen om invandrares roll i våldtäktsstatistiken inte nämnd i tillståndsansökningarna och därför hade forskarna vid Lunds universitet inte tillstånd att använda dessa uppgifter.

Men Eva-Marie Persson, överåklagare vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum, skriver i sitt beslut att det inte går att bevisa att Kristina Sundquist "haft sådant uppsåt som krävs för att förfarandet ska vara brottsligt".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons