Annons
Nyheter

Hungerstrejk på Kumlaanstalten avslutad

Kriminalvård • Publicerad 24 juni 2021
Kumlaanstalten. Arkivbild
Kumlaanstalten. ArkivbildFoto: Per Knutsson/TT

Ett 20-tal intagna på Kumlaanstalten har under flera dagar hungerstrejkat i protest mot värmen på rummen. Strejken avslutades tidigare i veckan efter en dialog mellan kriminalvårdschefen och de intagna, uppger Kriminalvården.

"Det var en bra dialog och resultatet blev att de intagna avslutade sin matvägran. Anstalten Kumla kommer att ha fortsatta kontakter med fastighetsägaren när det gäller frågan om värmen och ventilationen", säger kriminalvårdschef Jacques Mwepu i en skriftlig kommentar.

De intagna hade begärt att få fläktar eller höjd luftkonditionering men blivit nekade med hänvisning till att fläktar kan innebära en säkerhetsrisk. Flera anmälningar har också gjorts till Justitieombudsmannen där de intagna klagat över svårigheter att andas, huvudvärk och sömnproblem på grund av värmen, rapporterar SVT Nyheter Örebro.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons