Annons

Inte ens mamma tror henne

Ukrainare med anhöriga i Ryssland vittnar om att familjemedlemmar på andra sidan gränsen inte tror på deras rapporter om kriget.
Ukrainakriget • Publicerad 5 mars 2022
Sådana här bilder får inte ryssar se. Arkivbild.Foto: AP/TT

Oleksandra tar skydd i badrummet under regnet av ryska raketbeskjutningar mot storstaden Charkiv. Hon har återkommande kontakter med sina föräldrar i ryska huvudstaden Moskva, men inte ens hennes egen mamma tror henne – att ryssarna bombar och medvetet dödar civila, rapporterar BBC.

Egentligen ville hon först inte skrämma upp sina föräldrar, men till sist var hon tvungen att berätta och också skicka videofilmer om vad som händer.

Annons

– Men även om de oroar sig för mig, så säger de fortfarande att det förmodligen bara sker av misstag, att den ryska armén aldrig skulle skjuta på civila, att det är ukrainare som har ihjäl sin egen befolkning, säger hon till den brittiska tv-kanalen.

"Hjärntvättar människor"

Mamman är helt övertygad om det hon får berättat i rysk statsmedier.

– Det skrämmer mig verkligen när mamma exakt upprepar det som sägs på rysk tv. De hjärntvättar människor. Och människor tror på det, säger Oleksandra.

Sedan kriget i Ukraina inleddes har Ryssland blivit allt mer repressivt gentemot medier. Under fredagen antogs en ny lag som gör att den som rapporterar information om kriget som Ryssland anser är falsk riskerar 15 års fängelse.

Reportrar hämtas hem

Facebook och Twitter har stängts ned i landet, och flera internationella medier, däribland svenska SVT och norska NRK, har tagit hem sina reportrar som följd av det förändrade informationsklimatet.

Även ryska oppositionella medier, som prisbelönta Novaja Gazeta, har tvingats radera delar av sin rapportering av kriget i Ukraina, sedan det blivit förbjudet att beskriva det med ord som krig, angrepp eller invasion. Bara officiell information från statliga myndighetskällor tillåts.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons