Annons
Nyheter

Inte lönt att tro på ytterligare elstöd i vinter

Regeringspartierna får kritik för att elprisstödet som de presenterat inte är det högkostnadsskydd som de och Sverigedemokraterna utlovade för vintern.
Men den som hoppats på mer stöd i år lär bli besviken.
Ekonomi • Publicerad 2 november 2022
Det ser inte ut att bli mer stöd för att lindra höga elpriser än vad som redan presenterats, det vill säga det som energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och statsminister Ulf Kristersson (M) presenterade i förra veckan. Arkivbild.
Det ser inte ut att bli mer stöd för att lindra höga elpriser än vad som redan presenterats, det vill säga det som energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och statsminister Ulf Kristersson (M) presenterade i förra veckan. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

Svenska kraftnät kan inte betala tillbaka mer än de 55 miljarder som redan satts av för elprisstödet, eller kompensationen. Och regeringen har inte aviserat några andra pengar, till exempel i budgeten den 8 november eller senare.

– Nu levererar vi ut de pengar som vi har tillgängligt, med vissa marginaler, säger Peter Wigert, finansdirektör på Svenska kraftnät, till TT,

Annons

– Ytterligare stöd kräver i så fall en annan finansiering, säger han.

Kom med

I förra veckan levererade Svenska kraftnät sin ansökan och förslag om att betala tillbaka flaskhalsavgifter till elkunderna i södra och mellersta Sverige. Det kan ske tidigast i december.

Det är där, i elprisområde 4 och 3 som priserna har varit som allra högst. Det har också gjort att det är kunderna där som har betalat in mest i flaskhalsavgifter. Avgifterna ökar med elpriserna och bristande kapacitet i elnäten. Det har gjort att de har samlats på hög hos Svenska kraftnät.

Pengar i klump

Den modell som Svenska kraftnät föreslår, och som regeringen stödjer, innebär att hushåll, företag, kommuner och andra elkunder ska få en klumpsumma var ur de 55 avgiftsmiljarderna som kompensation för elpriser och förbrukning de hade förra vintern.

Något stöd som kan kapa eltopparna i vinter är det inte, trots att bland andra Moderaterna och Kristdemokraterna lovade ett sådant inför valet.

Besvikna moderater

Flera av Moderaternas toppnamn i Skåne säger sig vara mycket besvikna.

Det var inte ett "återbetalningssystem" för förra vintern som Moderaterna lovade väljarna när de knackade dörr i valrörelsen, framförde de häromdagen i en debattartikel i Expressen.

Skånemoderaterna hade väntat sig något som kan kapa topparna på de elpriser som befaras bli ännu högre den komma den kommande vintern än senast. De förväntar sig att den nya regeringen håller sitt löfte.

Kristersson försvarar

Statsministern och M-ledaren Ulf Kristersson säger att regeringen har gått fram med det stöd som var möjligt nu och att det går att se det som det högkostnadsskydd som var uppe i valrörelsen.

– Jag tycker att det ligger rätt nära, det handlar om en retroaktiv utbetalning och om att snabbt göra det som var möjligt att göra, säger Ulf Kristersson till TT.

Annons

– Men det säger inte vad vi kommer att göra under 2023. Det får vi återkomma till, framhåller han och understryker att dörren inte är stängd.

När Svenska kraftnät lämnade sitt förslag den 27 oktober var beskedet också att de skulle återkomma med kompletteringar den 15 november. Kompletteringarna handlar om vad som ska göras med en återstående del av flaskhalsavgifterna för 2022, en summa på 8,3 miljarder.

De pengarna ska dock användas till andra nödåtgärder än kontantstöd till elkunder samt som säkerhetsmarginal, enligt Peter Wigert på Svenska kraftnät.

Pengar 2023

Den 15 november ska Svenska kraftnät även tala om hur flaskhalsavgifterna som väntas komma in under 2023 kan användas. Prognosen talar om 70 miljarder.

Peter Wigert kommenterar också den modell som Svenska kraftnät föreslagit och har ansökt för hos Energimarknadsinspektionen. Ersättningen ska utgå med ett fast belopp per kilowattimme för när elpriset har gått över en viss nivå under tiden oktober 2021 till och med september i år.

– Det gör ju att det får en prägel av att vara en historisk kompensation, men det är inte det, det är ett stöd nu för att hantera situationen, säger Peter Wigert och lyfter fram "här och nu".

– Vi kunde ha delat en summa i kronor per lägenhet eller villa också, men vi valde det här som ger mer precision.

Fakta: Några exempel på möjligt stöd

Det är bara kunder i elområde 3 och 4, det vill säga mellersta och södra Sverige som föreslagits få stöd.

Stödet beräknas utifrån vad förbrukningen var perioden oktober 2021 till och med september i år.

I norra Sverige, elområde 1 och 2, har medelpriset under den aktuella tolvmånadersperioden hela tiden legat under 75 öre.

Medelpriset i elområde 3, där Stockholm och Mälardalen ingår, var 125 öre per kWh. Där blir stödet 50 öre per kWh.

Medelpriset i elområde 4, längst i söder, var 154 öre per kWh under perioden 1 oktober 2021 till 30 september 2022. Där blir stödet 79 öre per kWh för perioden.

Några exempel:

En tennisklubb, i till exempel Halland, som under 12-månadersperioden hade en elförbrukning på 45 000 kWh får 35 550 kronor i stöd (45 000 x 0,79 = 35 550).

En villaägare i Örebro med en förbrukning på 19 500 kWh under 12-månadersperioden får 9 750 kronor (19 500 x 0,50 = 9 750).

Ett bageri i Kalmar med en förbrukning på 66 000 kWh under 12-månadersperioden får 52 140 kronor (66 000 x 0,79 = 52 140).

Källa: Svenska kraftnät

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons