Annons
Nyheter

Iran: Svarta lådorna hjälper inte

De svarta lådorna från det passagerarflygplan som sköts ned av iranskt luftvärn utanför Teheran i Iran i januari kommer inte att bidra till några utredningar, rapporterar iranska statliga medier.
Men trots det säger sig Iran vara redo att låta andra länder ta del av lådornas innehåll.
Iran • Publicerad 6 juni 2020
176 människor ombord dog på det nedskjutna planet. Arkivbild.
176 människor ombord dog på det nedskjutna planet. Arkivbild.Foto: Ebrahim Noroozi/AP

Under lördagen har iranska statliga medier rapporterat om att de svarta lådorna inte varit till hjälp i utredningen om nedskjutningen av det ukrainska passagerarflygplanet.

– Trots att utredningen nästan är klar och innehållet från de svarta lådorna inte kommer att vara till hjälp i utredningen, är vi redo att ge dem (de svarta lådorna) till ett tredje land eller till ett utländskt företag, säger Mohsen Baharvand, biträdande utrikesminister, enligt den statliga iranska nyhetsbyrån Irna.

Annons

Den 8 januari kraschade planer från Ukraine International Airlines strax efter start från Teherans internationella flygplats. Alla 176 människor ombord dog, varav 17 var svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige.

Iran nekade först till att planet skjutits ned, men medgav sedan att den mänskliga faktorn orsakat nedskjutningen.

Baharvand ska också ha antytt att Iran skulle kräva vissa villkor för att de svarta lådorna skulle kunna föras utomlands, men han gick inte närmare i sitt uttalande.

Utredningen leds av Iran. Sverige har rätt att utse en expert dit – Peter Swaffer på Statens haverikommission – eftersom svenskar omkom. Storbritannien, Kanada och Afghanistan har rätt att utse varsin expert av samma orsak.

Fakta: Detta har hänt

Ukraine International Airlines PS752 lyfte från Teheran med destination Kiev strax efter klockan 6 på morgonen, onsdagen den 8 januari 2020.

Två minuter senare, när flygplanet befann sig på cirka 2 300 meters höjd, slutade det att automatiskt skicka information. Ytterligare några minuter senare slog det ned tre mil väster om Teheran.

Samtliga 176 som befann sig ombord dog. På planet fanns 17 personer som var svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige.

Iran nekade först till att planet skulle ha skjutits ned, men medgav sedan att den mänskliga faktorn orsakat nedskjutningen.

En utredning ledd av Iran pågår för att ta reda på vad som hänt. Sverige har rätt att utse en expert dit eftersom svenskar omkom. Storbritannien, Kanada och Afghanistan har rätt att utse varsin expert av samma orsak.

Även Ukraina, USA och Frankrike ingår i utredningen. Detta eftersom flygplanet tillhörde ett ukrainskt bolag, och att flygplanet var designat och byggt i Frankrike och USA.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons