Annons
Nyheter

Irans dubbla krav på Sverige

Iran kräver att Sverige agerar mot koranbränningarna för att det ska bli aktuellt att länderna återupprättar ambassadörsutbyte.
Dessutom vill Iran att Sverige släpper den livstidsdömde iraniern Hamid Noury.
Politik • Publicerad 24 september 2023
Irans utrikesminister Amir Abdollahian. Arkivbild.
Irans utrikesminister Amir Abdollahian. Arkivbild.Foto: Issei Kato/AP/TT

Irans utrikesminister Amir Abdollahian ska ha diskuterat koranfrågan med sin svenske kollega Tobias Billström i anslutning till FN:s generalförsamlings möte i veckan, uppger landets utrikesdepartement.

Kraven kommer som ett villkor för att länderna ska återuppta sitt utbyte av ambassadörer, enligt ett uttalande.

Annons

I somras meddelade Iran att landet inte planerade att skicka en ny ambassadör till Sverige och att Sveriges ambassadör inte skulle släppas in i landet.

"Angående utbyte av ambassadörer väntar vi på åtgärder i frågan om den heliga koranen i Sverige", ska Amir Abdollahian ha sagt till Billström i New York, enligt ett uttalande.

Han uppmanade även Sverige att släppa Hamid Noury, som 2022 i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för delaktighet i massavrättningar i Iran 1988. Domen överklagades av både försvar och åklagare.

"Vi förväntar oss att den svenska regeringen kommer att fatta ett klokt och modigt beslut i överklagandeprocessen och släppa herr Noury", ska ministern ha sagt enligt uttalande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons