Annons
Nyheter

Irans president på turné i Afrika

Iran/Kenya • Publicerad 12 juli 2023
Irans president Ebrahim Raisi och Kenyas president William Ruto anländer till en presskonferens.
Irans president Ebrahim Raisi och Kenyas president William Ruto anländer till en presskonferens.Foto: Khalil Senosi/AP/TT

Iran är på charmoffensiv i Afrika, för att skapa vänskapsband i syfte att försöka minska landets isolering internationellt sett. Den sällsynta visiten är den första som en iransk ledare gör till den afrikanska kontinenten på elva år.

Första anhalten är Kenya, dit president Ebrahim Raisi anlände på onsdagen. De båda ledarna Raisi och president William Ruto väntas bland annat diskutera ett utökat handelsutbyte. Den iranske presidenten har i ett uttalande betonat Afrikas tillgångar på mineraler och Irans expertis inom den petrokemiska industrin. William Ruto har å sin sida framhållit att Kenya gärna utökar sin export av jordbruksprodukter till Iran.

Raisis Afrikaturné innehåller också besök till Uganda och Zimbabwe.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons