Annons
Nyheter

Iransk tv-sändning hackad med nidbild

Regimmotståndarna i Iran använde en ny strategi när en statlig tv-kanal hackades – och sändningen ersattes av bilder på ayatolla Ali Khameni omsluten av eldslågor.
Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock kräver att EU utökar sanktionerna mot regimen i Iran.
Iran • Publicerad 9 oktober 2022
Ayatolla Ali Khamenei. Arkivbild.
Ayatolla Ali Khamenei. Arkivbild.Foto: Irans kansli för ayatollan via AP/TT

En nyhetssändning i kanalen avbröts på lördagskvällen av en protest mot Irans högsta ledare, ayatolla Ali Khamenei. En mask visades på skärmen följd av en bild av Ali Khamenei omringad av eldslågor.

Bilder visades sedan på den 22-åriga Mahsa Zhina Amini, som greps av landets ökända moralpolis och ett par dagar senare dödförklarades. Även bilder på tre kvinnor som dödats i protesterna efter Aminis död visades.

Annons

Sändningen bröts efter bara några sekunder.

Bakom den mediala attacken sade sig en grupp stå som kallar sig "Adalat Ali" som betyder "Alis rättvisa".

Tyskt krav

Tyska utrikesministern Annalena Baerbock från De gröna sade på söndagen att EU måste enas i hårda insatser mot de styrande i Iran som bär ansvar för attackerna på demonstranter. Hon kräver att tillgångar fryses och att reseförbud till EU införs för ansvariga regeringsrepresentanter.

"Vi vill säga till folket i Iran: Vi står vid er sida och kommer att fortsätta att göra så", säger Baerbock till tidningen Bild am Sonntag.

På söndagen framträdde den iranska popartisten Shervin Hajipurs på sociala medier där han säger "Jag bor i Iran och jag vill stanna här, leva här och sjunga här. Och vill jag uttala mig om något eller kritisera vill jag göra det här."

Hajipur har blivit känd för en låt där han stödjer protesterna. Myndigheter fängslade honom i slutet av september sedan låten blivit populär på sociala medier.

Minst 95 döda

Minst två personer dödats i helgen i demonstrationer mot regimen i Iran. En man sköts ihjäl i sin bil i den kurdiska staden Sanandajk efter att ha tutat på säkerhetspolisen. I staden Mashhad dödades en ung kvinna och ett tiotal människor skadades när säkerhetsstyrkor sköt mot en grupp demonstranter för att skingra dem åt, enligt mänskliga rättighetsorganisationer.

Enligt beräkningar av norska människorättsorganisationen Mänskliga rättigheter i Iran har minst 95 människor dödats i samband med protester runt om i landet.

Fakta: Protesterna i Iran

Den största protestvågen att skaka Iran på flera år startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.

Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Mahsa Zhina Amini fördes till sjukhus efter att ha segnat ner och fått vad polisen hävdar var en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hemorten utbröt spontana protester, som därefter utvecklades till en demonstration där kvinnor tog av sig huvudduken och skanderade slagord. Protesterna spred sig snabbt över landet, till de flesta av Irans 31 provinser. Vid många tillfällen har demonstrationerna slagits ned med brutalt våld från regimens säkerhetsstyrkor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons