Annons
Nyheter

Italien-Frankrike: Migrantgräl på ministernivå

Italiens utrikesminister ställer in en planerad resa till Paris efter att Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin i en radiointervju sagt att den italienska ledaren Giorgia Meloni "inte är kapabel att lösa de migrationsproblem" som hennes land har.
Italien/Frankrike • Publicerad 4 maj 2023
Italiens utrikesminister Antonio Tajani. Arkivbild.
Italiens utrikesminister Antonio Tajani. Arkivbild.Foto: Franck Robichon/AP/TT

Den italienske utrikesministern Antonio Tajani slog snabbt tillbaka och kallade Darmanins kommentarer "oacceptabla" och ställde in sin Parisresa.

– Det här är inte i den anda som gemensamma europeiska utmaningar ska mötas, sade han.

Annons

Paris försökte sedan gjuta olja på vågorna och hälsade att man hoppades Tajans möte med sin franska motsvarighet Catherine Colonna – som var tänkt att hållas under torsdagskvällen – snart kunde äga rum vid en ny tidpunkt.

Det franska utrikesdepartementet meddelar att regeringen "önskar att arbeta tillsammans med Italien för att möta gemensamma utmaningar med snabbt ökande migrantflöden" och efterlyser en "lugn dialog".

Men Tajani anser att Darmanins ord var en "dolkstöt i ryggen" och den italienske utrikesministern säger i en tv-intervju att han fortfarande väntar på en "ursäkt till premiärministern, till regeringen och till Italien".

Sedan årsskiftet har det varit en kraftig ökning av antalet migranter, flertalet från norra Afrika, som tagit sig till italienska hamnar. Enligt den italienska regeringen har mer än 42 000 människor anlänt sedan den 1 januari – det vill säga nästan fyra gånger så många som samma period förra året.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons