Annons
Nyheter

Italienare öppnade gräns – får kalla handen

Sedan den tredje juni är EU-medborgare återigen välkomna i Italien, men italienarna är sällan lika välkomna. Italiens utrikesminister Luigi Di Maio sade under ett besök i grannlandet Slovenien att han hoppas att fler EU-länderna snart ändrar den inställningen.
Italien • Publicerad 6 juni 2020
"Välkommen till Italien" hälsas de schweiziska resenärer som passerar den Italienska gränsen, Italienarna är dock inte lika välkomna på andra sidan, något man snart hoppas ändras. Arkivbild.
"Välkommen till Italien" hälsas de schweiziska resenärer som passerar den Italienska gränsen, Italienarna är dock inte lika välkomna på andra sidan, något man snart hoppas ändras. Arkivbild.Foto: Alessandro Crinari/AP/TT

Italien har det fjärde högsta antalet döda i covid-19 i världen, hittills har över 230 000 personer smittats av coronaviruset och nästan 34 000 avlidit.

Men i samband med att smittspridningen avtagit har landet sakta börjat återöppna och Italien välkomnar sedan tidigare i veckan återigen besökare från andra EU-land. Trots det förblir många gränser stängda för de italienska medborgarna, något utrikesministern hoppas snart ska ändras.

Annons

Tyskland, Schweiz och Slovenien är några av de länder som hittills indikerat att man kan tänka sig att ta emot italienska medborgare från och med den 15 juni.

– Hälsostatusen i Italien förbättras snabbt... Jag ser med hoppfullhet fram emot 15 juni, sade den slovenska utrikesministern Anze Logar under besöket av Luigi Di Maio.

Slovenien tillåter sedan tidigare inresande från Kroatien, Ungern och Österrike – det vill säga alla sina grannländer utom just Italien. I Slovenien har 1 500 fall av covid-19 bekräftats och strax över 100 personer har avlidit.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons