Annons
Nyheter

Ja till slopat skuldtak i USA – till 2025

USA:s representanthus har röstat för att tillfälligt ta bort taket för USA:s skuldberg till 2025, för att undvika en ekonomisk härdsmälta.
Lagförslaget, som nu skickas vidare till senaten, fick stöd av både demokrater och republikaner.
Ekonomi • Publicerad 1 juni 2023
USA:s skuldtak och statsskuld i antal tusen miljarder (biljoner) dollar, 1980–2023.
USA:s skuldtak och statsskuld i antal tusen miljarder (biljoner) dollar, 1980–2023.Foto: Anders Humlebo/TT

314 röstade för lagförslaget och 117 röstade emot. Av de som röstade emot var 71 republikaner och 46 demokrater, enligt CNN.

Överenskommelsen som även rymmer begränsningar i statens utgifter innebär att landets skuldgräns, för närvarande på 31 400 miljarder dollar, inte behöver upprätthållas förrän januari 2025 – alltså efter presidentvalet nästa år.

Annons

Få kongressledamöter är helt nöjda med uppgörelsen, men både president Joe Biden och representanthusets talman, republikanen McCarthy, har ansträngt sig för att samla majoritetens stöd från den politiska mitten.

– Vi skötte oss jäkligt bra, sade McCarthy efter omröstningen och underströk att uppgörelsen bara var ett första steg för att få ordning på statens utgifter.

Avgörs i senaten

Biden, som är demokrat, sände tidigt på onsdagsmorgonen topptjänstemän från Vita huset till ett möte i Kapitolium inför kvällens omröstning. Samtidigt har McCarthy försökt övertyga skeptiska republikaner om att rösta för förslaget, för att undvika en finansiell kris i landet.

Lagförslaget skickas nu vidare för ett väntat godkännande i senaten. Men det är bråttom – lagen ska vara på plats innan nästa vecka och det är ännu oklart när omröstningen kan ske.

USA:s finansminister Janet Yellen uppgav i förra veckan att förhandlarna hade fram till den 5 juni på sig innan den amerikanska staten inte längre har medel för att betala sina räkningar.

Inget utrymme för felsteg

Demokraternas majoritetsledare i senaten, Chuck Schumer, varnar för att det inte finns något utrymme för felsteg.

Ett snabbt godkännande i representanthuset och senare i veckan i senaten, garanterar att staten kan fortsätta betala ut sociala bidrag och ersättningar, och USA slipper hamna i finansiell turbulens.

"I kväll tog kammaren ett kritiskt steg framåt", säger president Biden i ett uttalande efter omröstningen och uppmanar senaten att godkänna förslaget "så snabbt som möjligt" så att han kan skriva under det som lag.

Rättelse: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift om att förslaget gällde en höjning av skuldtaket.

Fakta: USA-skulden slog i taket redan i januari

Formellt slog USA i skuldtaket – på 31 400 miljarder dollar – redan i januari. Men finansdepartementet har sedan dess kunnat betala för sig genom att skyffla runt befintliga resurser. Finansminister Janet Yellen har dock varnat för att det i början av juni inte längre går att hantera betalningarna på detta sätt.

Följdeffekterna skulle bli dramatiska och tvinga fram drastiska politiska åtgärder. De flesta räknar med att USA skulle anstränga sig till det yttersta för att fortsätta sköta sina räntebetalningar och amorteringar – för att undvika en katastrof på den globala finansmarknaden.

Åtstramningen som måste till utan nya lån skulle därför slå stenhårt mot pensionärer och andra mottagare inom USA:s socialförsäkringssystem och även innebära inställda betalningar till leverantörer och löpande verksamhet – inklusive försvaret. Detta scenario skulle skapa en djup recession i världens största ekonomi, enligt SEB:s ekonomer.

Källor: Bloomberg, SEB, The Wall Street Journal

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons