Annons
Nyheter

Januarirekord för vabbandet

I förra månaden gjordes 466 000 ansökningar om vab – den högsta januarisiffran någonsin. Försäkringskassan spekulerar också om att pandemin kan ha medfört en bestående beteendeförändring.
Arbetsmarknad • Publicerad 4 februari 2022
Vabbandet i förra månaden innebar nytt rekord för januari. Arkivbild.
Vabbandet i förra månaden innebar nytt rekord för januari. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Bara under sista veckan i januari inkom drygt 137 000 ansökningar om tillfällig föräldrapenning för vård av barn (vab), rapporterar Arbetet.

466 000 ansökningar under hela månaden gör att det tidigare januarirekordet på 451 000 ansökningar från 2019 – före pandemin – fick se sig slaget.

Annons

Men rekordet slogs alltså inte med hästlängder, trots omikronvariantens härjningar. För samtidigt bidrar just nu flera faktorer till att dämpa vabbandet, bedömer Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson vid Försäkringskassan.

– Många kan jobba hemifrån och får lön som vanligt fastän deras sjuka barn är hemma. Vaccinet mot covid 19 spelar också in.

En annan förklaring kan vara att de som stannat hemma från jobbet därför att någon i hemmet testat positivt, så kallad familjekarantän, inte bryr sig om att byta till vab när ett barn sedan får symtom och inte får vara i förskolan.

Det blir inte som förr när pandemin upphört, tror Löfgren. Föräldrar och förskolor har blivit mer försiktiga och barn får stanna hemma vid lättare symtom än tidigare.

– Det blev en kulturförändring som delvis kan bli bestående. Vilket kan påverka kostnaden för försäkringen. Om alla som vabbar tar ut en dag till per år ökar kostnaderna med en miljard kronor, säger han till Arbetet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons