Annons
Nyheter

Jätteökning för VPN-tjänster i Ryssland

Ekonomi • Publicerad 11 mars 2022
Flera sociala medier, bland annat Faecbook och Twitter, blockeras i Ryssland. Arkivbild.Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Försäljningen av VPN-tjänster har skjutit i höjden i Ryssland sedan invasionen av Ukraina, rapporterar CNBC.

De tio populäraste VPN-apparna i Googles och Apples ryska nätbutiker laddades ned nästan sex miljoner gånger mellan den 24 februari – då invasionen inleddes – och den 8 mars. En ökning med ungefär 1 500 procent jämfört med den föregående trettondagarsperioden.

Annons

VPN-tjänster kan anonymisera en användares plats och identitet på internet. Det innebär att en rysk användare potentiellt kan kringgå den hårda ryska censuren genom att koppla upp sig på internet via ett annat land.

Det skulle också kunna innebära att en person kommer åt sociala medier som har blockerats, så som Facebook och Twitter.

"En så snabb ökning innebär att personer i Ryssland aktivt letar efter sätt att undvika myndigheternas övervakning och censur", säger en talesperson för VPN-bolaget Surfshark till CNBC.

Fakta: Virtuellt privat nätverk (VPN)

VPN fungerar som en krypterad nätverkstunnel. När du startar VPN-appen på din dator eller mobil tunnlas all trafik från den via VPN-tjänstens svenska servrar.

Privatpersoner kan köpa tjänsten i syfte att surfa anonymt på webben, få tillgång till områdesrestriktiva tjänster eller skydda sin information på publika nätverk.

Företag och myndigheter har ofta en egen VPN-tjänst för att öka säkerheten för anslutning till trådlöst nätverk.

Källa: Internetstiftelsen

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons