Annons
Nyheter

JO-kritik: Brister kring permission för morddömd

Ett brottsoffer ville bli underrättad när en morddömd lämnade en rättspsykiatrisk klinik. Men mannen behövde inte göra en sådan begäran svarade kliniken, som nu får skarp kritik från JO.
Brott • Publicerad 3 november 2022
JO riktar skarp kritik mot Rättspsykiatriska kliniken vid Skaraborgs sjukhus. Arkivbild.
JO riktar skarp kritik mot Rättspsykiatriska kliniken vid Skaraborgs sjukhus. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Om en person döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för ett allvarligt våldsbrott så ska de målsägande kontaktas för att få möjlighet att begära information om den dömda lämnar kliniken.

Det kan handla om personen får permission, rymmer eller om vården upphör.

Annons

Men en man som var målsägande i ett mordfall blev inte kontaktad av rättspsykiatriska kliniken vid Skaraborgs sjukhus. När han själv begärde att få bli underrättad svarade kliniken att en sådan begäran inte var nödvändig, då inga permissioner var aktuella.

Kliniken ansåg det tillräckligt att kontakta målsäganden först i nära anslutning till en så kallad utevistelse eller om patienten skulle avvika. En felaktig tolkning av lagen enligt Justitieombudsmannen (JO), som är mycket kritisk mot det som hänt.

Kliniken får även kritik för att den – trots att lagen funnits i över 30 år – inte haft skriftliga rutiner för underrättelser till målsägare. Kliniken har ändrat sina rutiner efter händelsen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons