Annons
Nyheter

JO-kritik för våldsam räd mot fel man

Brott • Publicerad 10 mars 2021
JO kritiserar en jouråklagare efter ett tillslag i Partille som gick helt fel. Arkivbild.
JO kritiserar en jouråklagare efter ett tillslag i Partille som gick helt fel. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Poliser slog in fel dörr mitt i natten, jagade iväg fel man i snön och sköt denne med elpistol och pepparsprej. Justitieombudsmannen riktar kritik mot den jouråklagare som beslutade om en husrannsakan som gick helt fel, rapporterar P4 Göteborg med flera.

Civilklädda poliser skulle i samarbete med Tullverket slå till mot narkotikasmugglare som man trodde fanns i samma bostadshus, i Partille i januari 2019. Den 31-årige man som de bankade på hos mitt i natten såg dem genom titthålet, trodde att de var rånare, ringde polisen och flydde sedan genom fönstret när de började slå in dörren.

Annons

Mannen förfrös bland annat fötterna i snön utanför. Han pepparsprejades i ögonen, sköts med elpistol och brottades ner innan misstaget uppdagades.

JO kritiserar åklagarens beslut om husrannsakan på flera vis och konstaterar att den man som söktes redan var gripen när det fattades.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons