Annons
Nyheter

Johansson vill skicka EU:s Frontex till Senegal

EU:s svenska inrikeskommissionär Ylva Johansson har erbjudit Senegal att ta hjälp av unionens gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex.
Detta för att stoppa smuggling av migranter till Kanarieöarna.
EU/Senegal • Publicerad 11 februari 2022
Ylva Johansson föreslår att använda Frontex, EU:s gränsmyndighet, i Senegal. Arkivbild.
Ylva Johansson föreslår att använda Frontex, EU:s gränsmyndighet, i Senegal. Arkivbild.Foto: Michel Spingler/AP/TT

Det vore i så fall första gången som Frontex agerar utanför Europa.

– Det här är mitt erbjudande och jag hoppas att Senegals regering är intresserad av den här unika möjligheten, säger Johansson under en presskonferens i Senegals huvudstad Dakar.

Annons

Om Senegal accepterar erbjudandet kan man utöver personal även skicka fartyg, drönare och annan övervakningsutrustning till det västafrikanska landet.

I samband med att kontrollen blivit hårdare kring färdvägen från Nordafrika till Europa över Medelhavet har antalet migranter som reser från Västafrika till de spanska Kanarieöarna ökat. Men det är en resa som, i sin kortaste form, kräver mer än 10 mils livsfarlig färd över Atlanten.

FN:s migrationsorgan IOM uppger att omkring 1 200 människor miste livet i sina försök att göra den resan bara under 2021. Den siffran är troligtvis i underkant, bedömer Ylva Johansson.

En överenskommelse om att skicka Frontex-personal till Senegal kan färdigställas i sommar, enligt Johansson.

En stor del av EU-kommissionen har under veckan befunnit sig i Senegal som nyligen tagit över som ordförande för Afrikanska unionen (AU). Nästa vecka hålls ett toppmöte mellan stats- och regeringscheferna i EU och AU i Bryssel.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons