Annons
Nyheter

Johnson vinner striden – tar över efter May

Nu står det klart. Boris Johnson går segrande ur partiledarstriden i brittiska Konservativa partiet – och blir därmed Storbritanniens näste premiärminister.
Den tidigare Londonborgmästaren och utrikesministern var starkt favorittippad att vinna omröstningen inom partiet.
Storbritannien (TT) • Publicerad 23 juli 2019
Boris Johnson under sitt tal efter att ha vunnit striden om att bli Tories nya ledare och Storbritanniens näste premiärminister.
Boris Johnson under sitt tal efter att ha vunnit striden om att bli Tories nya ledare och Storbritanniens näste premiärminister.Foto: Frank Augstein/AP/TT

De trångmål som den tillträdande premiärministern får på sitt bord är många. En brittiskflaggad oljetanker i iransk besittning, ett försvagat pund – och bara tre månader till brexit, utan något godkänt utträdesavtal i sikte.

-Vissa kommer att ifrågasätta ert omdöme, säger Boris Johnson skämtsamt till dem som lagt sin röst på honom i ledarstriden.

Annons

Boris Johnson hade redan utsetts till vinnare av både opinionsföretag och spelbolag, och precis som förutspått blev det en svidande förlust för utmanaren Jeremy Hunt. Johnson vann med dubbelt så många röster som Hunt i omröstningen, där valdeltagandet landade på 87,4 procent.

Boris Johnson får nu ta vid där företrädaren Theresa May slutade – och misslyckades, nämligen med att lägga fram en brexitplan som både EU och parlamentet i London kan leva med.

Lovar utträde i oktober

Bryssel har vägrat att förhandla om det avtal som ligger på bordet, något som fått Johnson att lova att Storbritannien lämnar EU den 31 oktober med eller utan överenskommelse. I sitt tal efter beskedet bedyrar Johnson ännu en gång att brexit kommer att ske på utsatt datum.

-Kampanjen är över. Nu kan arbetet börja.

-Vi ska leverera brexit, ena landet och besegra Jeremy Corbyn (oppositionspartiet Labours ledare, reds anm).

Corbyn i sin tur säger strax efter utnämningen att Johnson må ha vunnit omröstningen, men inte landets stöd, samtidigt som han säger att det brittiska folket borde få bestämma vem som blir premiärminister.

Samtidigt uppger brexitministern Stephen Barclay att Johnsons seger är innebär ett tydligt stöd för Johnsons brexitlinje.

Inställelse hos drottningen

En annan utmaning för Johnson blir att över huvud taget bilda en regering som accepteras av underhuset. Missnöjet med utsikten om en avtalslös brexit bland de konservativa parlamentarikerna är utbrett, och flera EU-vänliga Toryledamöter har hotat att gå över till Liberaldemokraterna, något som skulle kunna hota den konservativt kontrollerade majoriteten.

Även flera ministrar, däribland finansminister Philip Hammond, har meddelat att de avgår vid en vinst för Johnson – något som alltså nu är verklighet. Justitieminister David Gauke har också han meddelat sin sorti.

Theresa May håller sin sista frågestund i parlamentet klockan ett på onsdag, brittisk tid, innan hon beger sig till Buckingham Palace för att lämna in sin avskedsansökan.

Annons

Därefter ska Boris Johnson inställa sig hos drottning Elizabeth II för att få hennes bekräftelse som ny premiärminister.

Pontus Ahlkvist/TT

Mia Holmberg Karlsson/TT

Boris Johnsons familjemedlemmar på plats för att höra resultatet av omröstningen på tisdagen.
Boris Johnsons familjemedlemmar på plats för att höra resultatet av omröstningen på tisdagen.Foto: Stefan Rousseau/AP/TT
Fakta: Avgående regeringsmedlemmar

Fakta: Avgående regeringsmedlemmar

TT

Följande brittiska regeringsmedlemmar har sagt att de avgår vid en vinst för Boris Johnson:

Philip Hammond, finansminister

David Gauke, justitieminister

Rory Stewart, biståndsminister

Alan Duncan, statssekreterare i utrikesdepartementet

Anne Milton, statssekreterare i utbildningsdepartementet

Fakta: Medlemsomröstning den 22 juli

Fakta: Medlemsomröstning den 22 juli

TT

Runt 160 000 medlemmar i Konservativa partiet (Tories) har fått avgöra huruvida Boris Johnson eller Jeremy Hunt ska bli ny partiledare efter Theresa May.

Valsedlar skickades ut till medlemmarna i början av juli. Svaren skulle vara inne senast klockan 17 i måndags den 22 juli. Vid lunchtid tisdagen den 23 juli presenterades vinnaren.

När efterträdaren utsetts beger sig premiärminister Theresa May till Buckingham Palace för att lämna in sin formella avskedsansökan. Sedan får Boris Johnson inställa sig hos drottning Elizabeth II under onsdagen, för att få hennes bekräftelse som ny premiärminister.

Källa: AFP

Här saknas innehåll

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons