Annons
Nyheter

Jönköping får inte begränsa elsparkcyklarna

Jönköpings kommun har inte rätt att begränsa antalet elsparkcyklar. Det strider mot ordningslagen, enligt länsstyrelsen, enligt
Elsparkcykelföretaget Voi kräver nationell reglering.
Trafik • Publicerad 1 november 2022
Jönköping har inte rätt att begränsa antalet elsparkcyklar i kommunen, enligt länsstyrelsen.
Jönköping har inte rätt att begränsa antalet elsparkcyklar i kommunen, enligt länsstyrelsen.Foto: Annika Byrde/NTB

Kommunen fattade tidigare i höst beslut om att införa begränsningar av hur många elsparkcyklar som får finnas. Dessutom skulle det bli krav på att ansöka om tillstånd. Högst 450 elsparkcyklar från två företag skulle få vara i användning.

Johan Nilsson, länsjurist på länsstyrelsen, anser att elsparkcyklarna inte skapar problem i hela kommunen. Kommunens beslut tar också främst sikte på uthyrningsföretagen och inte de som använder elsparkcyklarna.

Annons

Elsparkcykeln klassas som ett enpersonsfordon precis som moped och cykel – där liknande tillståndskrav inte finns.

– Kommunen kan inte göra egna tolkningar av bestämmelser som redan är reglerade. Då blir det en dubbelreglering, säger Nilsson till tidningen.

Christina Moe Gjerde, Nordenchef för Voi, efterfrågar nationell reglering för att ge kommunerna utökat mandat.

"Ordningslagen måste ändras så svenska kommuner kan begränsa antalet operatörer genom upphandling. Detta är inte möjligt idag utan att riskera rättslig prövning", säger hon i en skriftlig kommentar till TT.

Hon anser att Sverige är på väg att halka efter Europa.

"Mer än 100 städer runtom i Europa har redan upphandlat delad mikromobilitet. För operatörerna skapas ordentliga förutsättningar att bedriva en hållbar verksamhet, samt fortsatt innovera och investera lokalt."

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons