Nyheter

Jordskalv väckte svenskar i sydväst

Ett jordskalv i havet mitt emellan Sverige och Danmark väckte människor i sydvästra Sverige tidigt på måndagsmorgonen.
Skalvet med magnituden 4,4, hade sitt centrum i höjd med Halmstad. (TT)
Nyheter • Publicerad 6 augusti 2012

– Vi vaknade vid fem av att hela huset skakade. Väggarna gnisslade. Vi har inte hunnit kolla om det blivit några sprickor någonstans, säger Anne och Mathias Elm i Ängelholm till TT.

Polisen i Halmstad fick in ett 30-tal samtal direkt efter skalvet.

– Vi sitter på fjärde våningen här i Halmstad. Skärmarna gungade till lite och rutorna skallrade, värre var det inte, säger Magnus Bartholdsson, vakthavande befäl vid Hallandspolisen.

Jordskalvet märktes även längre österut i Skåne – Henrik Östling vid SOS Alarm i Malmö berättar att de tagit emot samtal från människor i både Hässleholm, Kristianstad, som känt av skalvet och undrat vad som hänt. Några larm om skador efter skalvet har inte kommit in till SOS Alarm.

Enligt seismolog Reynir Bödvarsson uppmättes skalvet till lite över 4 på Richterskalan. Det är förhållandevis ovanligt i Sverige.

– Så här stora skalv inträffar kanske vart tionde år i Sverige-Danmark-området. Det är rätt så speciellt, säger Reynir Bödvarsson till TT.

– Samtidigt är Kattegatt ett rätt känt område där man har lite större skalv. Det förekommer då och då, men så pass stort som detta är lite ovanligt.

Ett jordskalv av den här storleken innebär dock inga större skador. Det kan komma efterskalv men förmodligen blir de då så små att ingen kommer att känna av dem.

Jordskalv med magnitud på omkring 3 inträffar ungefär en gång om året någonstans i Sverige. Skalv med magnituder omkring 2 inträffar cirka tio gånger per år, enligt Reynir Bödvarsson.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.