Annons
Nyheter

Jubel utan gränser när segern bärgats

Det blev jubel utan gränser både på scen och i salong när Bäckaslövskolans lag i Vi i femman tog hem segern och därmed blev länsmästare.
- Vi skall fira med pizza i kväll, sade Erik Hagelberg och log med hela ansiktet.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2006
Bäckaslövskolans lag blev länsmästare i Vi i femman.
Bäckaslövskolans lag blev länsmästare i Vi i femman.Foto: 

Alice Wereen och Johannes Hallenbrant jublade också. Nu stod det klart att de skulle få representera Kronoberg i nästa steg i den spännande kunskapstävlingen för femteklassare. Inte blev glädjen mindre av att de också fick en check på 2 000 kronor till klasskassan.

Glädjen delade de med sin fröken Jeanette Berkesi och alla klasskompisarna som satt bänkade på Växjö teater.

Annons

Hejaramsor

Vägen till segern blev ganska säker. Efter att båda lagen klarat första frågan om de svenska insatserna i vinter-OS tog Bäckaslöv ledningen över Vederslövskolans lag redan på fråga två. Bergskedjorna Himalaya och Anderna kunde Bäckaslöv men inte Vederslöv och ställningen blev 4 poäng mot 2.

Att snöskred i Alperna kallas lavin och att det blir vår när dygnstemperaturen är över noll grader gav en poäng till Bäckaslöv och två till Vederslöv och försprånget krympte. Nu fick också lagen byta plats och Vederslöv komma ut på scenen medan Bäckaslöv satte sig i "buren".

- Ari, ari, ari, uoh, uoh, uoh, Vederslöv hejades det från halva salongen.

Men svaret lät inte vänta på sig från andra sidan för Bäckaslöv hade också en ramsa.

- Tänk nu till och svara rätt. Ni kan allting, det är lätt. Alice, Erik, Johnsen.

Klüft ställde idrottsfrågor

Lagen tänkte till och klarade båda idrottsfrågorna som Carolina Klüft ställde men också de båda miljöfrågorna om kompost och växthuseffekten. Sedan var det lite sämre med kunskaperna i engelska och inget lag visste att tulpan heter tulip och att tusensköna kallas daisy.

Så kom snabbfrågorna om bakåtflygande fågel, om var staden Haag ligger, vilken muskel man andas med, när nationaldagen infaller och vad man använder när man drejar. Dessutom frågades var aboriginerna bor, om en gammal huvudstad i Ryssland, däggdjur i havet, första stegen på månen och hur många magar en ko har.

Efter den duellen hade Bäckaslöv 17 poäng och Vederslöv 8. Då kunde man se det första tecknet på segerjubel i Bäckaslövsbänkarna när klasskompisarna gjorde "vågen".

Annons

Till sist i tävlingen gällde det att ha kunskaper om människokroppen. Men båda lagen valde enpoängsnivån och fick namnge de två organ som syresätter

blodet. Båda svarade lungorna. Därmed fick de var sin poäng och Bäckaslöv gick segrande ur tävlingen. Slutresultatet i tävlingen blev alltså 17 poäng för Bäckaslövslaget och 8 poäng för laget från Vederslöv.

Vidare till regionfinal

Laget från Vederslöv bestod av Amelie Petersson, Lottie Hermansson och Markus Möricke och de fick 1 000 kronor för andraplatsen med sig hem till sin klasskassa.

Nu går Bäckaslövslaget vidare till en regionfinal. Där får de möta vinnande lag från Radio Jönköping och Radio Skaraborg. Vinner de den regionfinalen har de kvalificerat sig till Vi i femmans fortsättning som sänds i Sveriges Television.

Programledare i Växjö var Kim Ohlsson och domare Karsten Nilsson.

Ann-Marie Linderås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons