Annons
Nyheter

Julblomman – stämningsfull men besvärlig

Härliga dofter och vackra färger.
Samtidigt hälsofarliga och i vissa fall extremt huvudvärksframkallande.
Nu börjar rusningen efter julblommor.
Men för många är den traditionella växtfröjden ett ständigt gissel.
Lenhovda • Publicerad 2 december 2017
Härligt med hyacint och julros. Men se upp om du har en allergiker i närheten. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Giftiga julblommor finns inte, säger Jonas Höjer, läkare vid Giftinformationscentralen (GIC).

Allt frid och fröjd då? Nja, inte riktigt.

Annons

– Det där med giftig ska ju definieras också.

Jonas Höjer säger att förgiftningar från julväxter "i princip inte existerar" men att fall där personer upplevt obehag av växterna är "ganska vanliga".

Julstjärnan kan, liksom den ståtliga amaryllisen, orsaka kräkningar och diarré om man lyckas få i sig dem. Värst är det för små barn och husdjur, som kanske inte kan låta bli att plocka eller kanske till och med smaka på blad och blommor.

– Många av växterna har irriterande egenskaper, men det finns ingen giftighet så att det tas upp i kroppen och blir allvarligt, säger Jonas Höjer.

Hyacinter är en annan besvärlig blomma som ställer till det för många doftkänsliga. Lökväxten är mycket omtyckt, men ändå ofta portad i offentliga miljöer. För den som inte kan låta bli att ta hem den trots risk för huvudvärk, nysningar eller rinnande ögon så finns det numera alternativ.

Helt doftlösa är de inte, men i handeln finns numera hyacinter som inte alls doftar i närheten så starkt som de gjorde förr, säger en av landets hyacintodlare, Björn Lagergren, som driver handelsträdgård i Lenhovda i Småland.

– Hyacinter graderas nu i olika grader av doft och finns i tre olika klasser. Svag, medel och fyllig står det på krukorna, säger han och tipsar:

– Välj vita hyacinter, de doftar definitivt minst. Men de som inte tål dofter alls ska inte handla hyacinter.

Amaryllis, ståtlig men inget att förtära. ArkivbildFoto: Mats Andersson / TT
KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons