Annons
Nyheter

EM-guld för Armand Duplantis

En arm i fallet på 5,80 meter gav honom sin enda rivning.
Efter det fanns det ingen hejd, när Armand Duplantis hoppade, hoppade och hoppade. Över 6,05 meter, rakt in i historieböckerna, och rakt upp på toppen av ett EM-podium.
– Inga ord kan beskriva känslan jag har just nu, säger EM-guldmedaljören till SVT.
Berlin • Publicerad 12 augusti 2018 • Uppdaterad 13 augusti 2018
En överlycklig Armand Duplantis tar emot publikens jubel.
En överlycklig Armand Duplantis tar emot publikens jubel.Foto: Jessica Gow/TT

Som om drömgränsen inte var nog.

I en helt makalös stavhoppsfinal gjorde 18-årige Armand Duplantis sitt livs största tävling på friidrotts-EM i Berlin.

Annons

Han hade gjort det när han passerade över 5,95, nytt personligt rekord och nytt juniorvärldsrekord, på första försöket.

Han hade garanterat gjort det när han passerade över drömgränsen sex meter, som förste svensk genom tiderna, på sitt första försök.

När 18-åringen även klarade 6,05 på första försöket så var det nog många på läktarna som undrade om de drömde.

Även han själv.

– Det här har inte fastnat i min hjärna riktigt än. Jag tror att jag hallucinerar eller drömmer, säger Duplantis till SVT.

6,05 klarades dessutom med en hel del marginal.

– Jag rörde ju inte ribban. Det kändes nästan enkelt. Jag tänkte först att jag kanske gick under ribban, säger 18-åringen.

Det skulle också bli ett EM-guldjubel. Men han fick trots sin makalösa hoppning vänta en stund, då han inte var den enda som var uppe och nosade på makabra höjder.

Även ryssen Timur Morgunov klarade sex meter på försök nummer ett och Renaud Lavillenie sparade två försök till 6,05.

– Det var en så konstig tävling för att jag kunde inte tänka på att jag hoppat över sex meter. Det fanns inte ens i det här universumet. Det här var en annan sport än den jag sysslat med hela mitt liv. Jag satt där och tänkte: "På riktigt, måste jag klara 6,05 för att ta guld?".

Annons

Det behövde han, men inte mer än så.

Lavillenie brände sina två försök han hade kvar och fick bronset. Och när Morgunov brände sitt sista försök så kunde Duplantis, redan som det var rörd och nästintill chockad över sin egen framgång, konstatera att Sveriges första EM-guld i friidrott sedan 2014 var i hamn, och inleda ett ärevarv på arenan tillsammans med konkurrenten, och barndomsidolen, Renaud Lavillenie.

En idol som Duplantis tillägnade en del av framgången.

– Vid lunch i dag satt jag och tittade på youtube och fastnade vid ett klipp på Renaud. Och sedan ett till. Och ett till. Väl när det var tävling var jag färsk från att ha sett 15 Renauldvideos, säger Duplantis.

– Han var min idol och är fortfarande min idol. Att få dela ett podium för första gången med honom kommer vara något jag aldrig kommer glömma.

En annan som nog aldrig kommer glömma den här kvällen var tränaren och pappan Greg på läktaren.

– Vi visste att han kunde slå ett stort personligt rekord. Men det här är bra fantastiskt, säger Greg Duplantis till SVT.

Nu har en 18-årig svensk klarat en höjd som endast Sergej Bubka klarat tidigare i en utomhustävling.

– Det är fantastiskt att tänka så. Och han är 18 år gammal. Jag tror han har mer i sig.

Förbundskapten Karin Torneklint till SVT:

– Det (hur långt han kan gå) tror jag inte ens han kan svara på. Det ska bli så kul att följa hela hans karriär. Han är ju så ung, säger hon.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons