Annons
Nyheter

Juntan i Niger vill samtala med Ecowas

Kuppmakarna i Niger sägs redo att förhandla med Ecowas. Den västafrikanska samarbetsorganisationen har hotat med militärt ingripande om inte juntan återupprättar civilt styre.
Niger • Publicerad 7 augusti 2023
Några av juntaledarna i Niger hälsas välkomna av en folkmassa i huvudstaden Niamey i söndags.
Några av juntaledarna i Niger hälsas välkomna av en folkmassa i huvudstaden Niamey i söndags.Foto: AP/TT

Nigers premiärminister Ouhoumoudou Mahamadou säger till franska TV5 Monde att juntan bett Ecawas medlare att återvända till Niger och att de väntas till huvudstaden Niamey under måndagskvällen eller på tisdagen.

När Ecowas-delegationen reste till Niamey i torsdags fick den varken träffa juntaledaren Abdourahamane Tiani eller den fängslade presidenten Mohamed Bazoum. De utsända kom aldrig längre än till flygplatsen innan de vände hem tomhänta.

Ecowas håller extramöte

Annons

En tidsfrist som Ecowas satt upp för juntan att backa löpte ut natten mot måndagen utan någon annan reaktion än att Niger stängde sitt luftrum och hotade slå tillbaka alla militära angrepp.

Ecowas har kallat till ett toppmöte med organisationens ledare på torsdag i Abuja i Nigeria.

Militärledarna i Niger får stöd av grannländerna Mali och Burkina Faso, som bägge har stängts av från Ecowas efter militärkupper. De sände på måndagen en gemensam delegation till Niger för att visa sin solidaritet med folket där.

De har tidigare sagt att varje militärt ingripande mot Niger kommer att betraktas som en krigsförklaring mot dem själva.

Italien och Tyskland vädjar

Flera länder i regionen har avrått från ett militärt ingripande och på måndagen stämde Italien och Tyskland in i vädjan om att försöka hitta en diplomatisk lösning.

Diplomati är den enda vägen, säger Italiens utrikesminister Antonio Tajani till tidningen La Stampa.

Han hoppas att Ecowas förlänger tidsfristen som löpte ut på söndagen.

En talesman för det tyska utrikesdepartementet uttryckte också hopp om fortsatta medlingsförsök från Ecowas sida.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs felaktig veckodag för uttalanden från Tyskland och Italien.

Fakta: Niger

Det västafrikanska landet, som till två tredjedelar består av öken, är ett av världens fattigaste.

Hälften av landets 26,2 miljoner invånare lever i fattigdom.

Niger har lidit av kronisk politisk instabilitet sedan landet blev självständigt från Frankrike 1960.

Under sin självständighet har landet drabbats av fyra statskupper, senast i februari 2010 störtades dåvarande president Mamadou Tandja.

Landets första demokratiska maktövergång någonsin ägde rum 2021 när Mohamed Bazoum valdes till president efter att hans föregångare avgått frivilligt.

Precis som grannländerna Mali och Burkina Faso kämpar Niger med ett jihadistiskt uppror som startade i Mali 2012 och spred sig över gränserna.

Landet har varit en av västs sista allierade i Sahel-regionen mot islamistisk extremism, sedan franska trupper portades från grannlandet Mali tidigare i år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons