Annons
Nyheter

Kabel ännu trasig – Musk vill koppla upp Tonga

En åtta mil lång bit av Tongas undervattenskabel för internet är förstörd. Men rymdentreprenören Elon Musk har engagerat sig i önationens öde, och hans företag Space X försöker nu koppla upp önationen via satellit.
Tonga • Publicerad 9 februari 2022
Australiska fartyget HMAS Adelaide anländer med nödhjälp till Tonga, efter det kraftiga vulkanutbrottet. Bild från slutet av januari.Foto: Christopher Szumlanski/Australiska försvaret/AP/TT

Det kraftiga vulkanutbrottet i önationen Tonga i januari slog ut landets internet i stort sett helt – den hundratals landmil långa undervattenskabel som kopplar samman landet med resten av världen fick stora skador.

Åtta mil kabel måste repareras och det statliga företaget Tonga Cable, som äger kabeln, säger att det kan vara klart först i slutet av nästa vecka.

Annons

Ett fartyg som skickats ut för att laga kabeln har lokaliserat skadan, men har inte tillräckligt mycket kabel med sig för att slutföra reparationen, enligt Tonga Cable. Man hoppas dock kunna använda sig av annan kabel ombord, som ägs av andra företag.

Samtidigt har Elon Musk och hans företag Space X, som bygger upp det globala nätverket Starlink med nästan 2 000 satelliter, engagerat sig i Tongas öde. Ett Space X-team är på plats i Fiji för att sätta upp en station som ska koppla upp Tonga igen via Starlink, enligt Fijis kommunikationsminister Aiyaz Sayed-Khaiyum som twittrar om saken.

"Storartat initiativ, Elon Musk!", skriver ministern.

FN har också hjälpt till med små satelliter och annan telekommunikation för att förbättra anslutningen och kommunikationen på Tonga.

Tre personer dog och tiotals bostäder förstördes i tsunamin och utbrottet sände chockvågor över halva jordklotet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons