Annons
Nyheter

Kalla handen från L till SD:s asylförslag

Sverigedemokraterna vill att hela asylprocessen ska flyttas till länder utanför EU – och att de som får asyl ska stanna kvar där.
SD vill att regeringen ska driva frågan i EU, men Liberalernas partiledare Johan Pehrson tycker att modellen är "ytterst tveksam".
Politik • Publicerad 1 juli 2023
Linda Lindberg (SD), talar i stället för SD:s partiledare Jimmie Åkesson i Visby i dag. Arkivbild.
Linda Lindberg (SD), talar i stället för SD:s partiledare Jimmie Åkesson i Visby i dag. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

SD vill att Sverige tillsammans med flera likasinnade medlemsländer ska trycka på i EU för att förtydliga reglerna om säkra tredjeländer och teckna avtal med länder utanför unionen för att flytta asylprövningen dit.

"Metoden används framgångsrikt i Australien, där antalet migranter som riskerar livet i sjöodugliga båtar minskat till nära noll", skriver SD i ett pressmeddelande.

Dansk modell

Annons

Även Danmark och Storbritannien vill flytta sina asylprocesser utomlands och har tecknat avtal med Rwanda om att kunna skicka asylsökande till mottagningscenter där. Än så länge har systemen inte kommit på plats eftersom de stött på patrull i EU-kommissionen respektive brittisk domstol.

SD kommer att prioritera frågan när Tidöavtalet med M, KD, och L ska omförhandlas i höst.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson är mycket tveksam till förslaget, även om han säger att han ska lyssna på allting som tas upp av de andra partierna i Tidösamarbetet.

– Jag tycker att det är ytterst tveksamt, säger han om SD-förslaget.

– Tidöpartierna är helt överens om att värna asylrätten.

Mer stöd till Nordafrika

Däremot står Pehrson helt bakom de nya regler som är på gång i EU om större möjligheter att snabbt kunna skicka tillbaka människor som inte får asyl till säkra länder. Bland annat håller EU-kommissionen på att förhandla fram ett avtal med Tunisien, som i utbyte mot budgetstöd ska stoppa migranter att ge sig ut på Medelhavet.

– Vi ska göra större insatser i till exempel Nordafrika för att se till att människor inte ger sig ut på resor som inte kan leda någon annanstans än att man blir av med mycket pengar och riskerar att dö. Det måste upphöra, säger Johan Pehrson.

SD:s gruppledare i riksdagen, Linda Lindberg, hävdar i pressmeddelandet att "den absoluta majoriteten" asylsökande inte har några skyddsbehov och tillägger att det inte finns någon skyldighet att ta emot ekonomiska migranter.

"För att få bort det ekonomiska incitamentet att genomföra livsfarliga båtresor är det är vår uppfattning att alla som kommer till EU ska få sin sak prövad enligt lagar och regler, men att så sker i ett land utanför unionen", uppger Lindberg.

Linda Lindberg talar i dag i Almedalen i Visby, i stället för SD-ledaren Jimmie Åkesson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons