GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Källor på Island: Attack var nära förestående

En organiserad terrorattack skulle ske på Island under de närmaste dagarna, hävdar källor till Morgunbladid dagarna efter att fyra män gripits misstänkta för terrorplaner. Polisen utreder eventuella kopplingar till högerextremism.
Island • Publicerad fredag 13:46
Alltinget i Reykjavik, Island, kan ha varit ett mål för en planerad terrorattack. Arkivbild.
Alltinget i Reykjavik, Island, kan ha varit ett mål för en planerad terrorattack. Arkivbild.Foto: Torstein Bøe/NTB/TT

Två av de misstänkta har häktats medan de två andra släppts, rapporterar isländska public service-bolaget Rúv. Männen är isländska medborgare i 30-årsåldern.

Alltinget (parlamentet), men även polisens årliga festival, ska enligt Morgunbladid ha varit av särskilt intresse för männen.

Männen greps i onsdags, dels i stadsdelen Kópavogur i Reykjavik och dels i ett industriområde i huvudstadens utkant. De är misstänkta för terrorförberedelser, införsel av vapen, vapendelar och ammunition, samt tillverkning av vapen. Brotten kan vara belagda med upp till livstids fängelse.

Grannar i industriområdet har inte märkt av någon avvikande eller kriminell verksamhet, uppger de.

Enligt källor till tidningen har högerextremistisk propaganda hittats i samband med en husrannsakan, och eventuella kopplingar mellan personerna och högerextrema grupper utreds nu. Åklagarkammaren vill i nuläget inte vill uttala sig om det eventuella syftet med terrorplanerna.

Justitieminister Jón Gunnarsson är tacksam för att en attack har avvärjts.

– Det här är verkligen en mycket allvarlig varning och den kommer att hanteras med full kraft, säger han enligt Morgunbladid.

Polisförbundets ordförande Fjölnir Sæmundsson kallar det sorgligt att det finns terrorhot på Island. Enligt Sæmundsson har poliser på Island uttryckt oro efter det hot som avvärjts.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.