Annons
Nyheter

Välkomnar kärnkraftsbesked: "Väldigt hoppfull"

Regeringen kommer att fatta beslut om slutförvar av kärnbränsle den 27 januari, enligt klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S). Kärnkraftsbranschen välkomnar beskedet.
Ekonomi • Publicerad 8 december 2021
Kärnkraftverket utanför Oskarshamn ägs delvis av företaget Uniper.
Kärnkraftverket utanför Oskarshamn ägs delvis av företaget Uniper.Foto: Adam Ihse/TT

Något beslut om hur regeringen kommer att ställa sig till slutförvaret blev det inte. Men det faktum att det nu finns ett datum för när beslutet ska fattas är gott nog, anser Svensk kärnbränslehantering (SKB), som står bakom projekten.

SKB:s vd Johan Dasht är övertygad om regeringen kommer att säga ja.

Annons

– - När det finns ett komplett beslutsunderlag och Sveriges egen strålskyddsmyndighet ställer sig bakom att vi kan bygga en säker anläggning kan jag inte tänka mig att vi får något annat beslut, säger han.

Två beslut

Först ut är beskedet utbyggnaden av det befintliga förvaret av låg- och medelaktivt radioaktivt avfall, som kommer den 22 december.

Därefter följer beslut om slutförvaret i januari.

Att det nu finns fasta datum möts av optimistiska tongångar även på andra håll i branschen.

"Jag välkomnar klimatminister Strandhälls besked idag. Det är glädjande att regeringen prioriterar frågan, och att beslut är att vänta i närtid. Det är viktigt för Sverige som land att ta ansvar och det är viktigt för energibranschen att få besked", säger Johan Svenningsson, vd för operatören Uniper Sverige, i ett uttalande till TT.

Vattenfall: "Glädjande"

Också kärnkraftsoperatören Vattenfalls vd Anna Borg känner sig uppmuntrad:

”Det är mycket glädjande att den nya regeringen i år avser fatta beslut om utbyggnaden av förvaret för låg- och medelaktivt radioaktivt avfall (SFR) och därefter i januari nästa år beslut om det långsiktiga Kärnbränsleförvaret för använt kärnbränsle. Det är mycket viktigt att vi får ett beslut för hela kärnavfallsfrågan så att vi kan ta ansvar för kärnkraftens avfall på ett långsiktigt säkert sätt.”, säger hon i ett uttalande

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons