Annons
Nyheter

Karolinska i världstopp – tredje året i rad

Karolinska universitetssjukhuset i Solna rankas som världens åttonde bästa sjukhus av den amerikanska tidskriften .
Medicin • Publicerad 2 mars 2022
Karolinska universitetssjukhuset i Solna rankas som världens åttonde bästa sjukhus. Arkivbild.
Karolinska universitetssjukhuset i Solna rankas som världens åttonde bästa sjukhus. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

"Det är en bekräftelse på det arbete som lagts ner och som hela tiden haft som syfte att förbättra vården för våra patienter", säger sjukhusdirektör Björn Zoëga i ett pressmeddelande.

Det är fjärde året i följd som Newsweek sammanställer sin lista, och för tredje året i rad hamnar Karolinska på topp tio. Förra året blev det en sjundeplats och 2020 en tiondeplats.

Annons

Listan toppas av samma tre amerikanska sjukhus som i fjol. Världens bästa sjukhus anses vara Mayo Clinic i delstaten Minnesota, följt av Cleveland Clinic i Ohio och Massachusetts General Hospital i Massachusetts.

Två andra sjukhus i Europa, Charité i Berlin på femte plats och La Salpêtrière i Paris på sjunde, återfinns bland de tio främsta.

Akademiska sjukhuset i Uppsala återfinns på plats 51, och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg på plats 131.

Newsweeks lista görs i samarbete med det tyska statistikföretaget Statista och rankar över 2 200 sjukhus i 27 länder.

Sjukhusen rangordnas efter tre kriterier: medicinska resultat, resultat i patientundersökningar och rekommendationer från experter som läkare och sjukvårdschefer.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons