Annons
Nyheter

KI: Omsättningen ökar i näringslivet

Omsättningen i näringslivet ökar och nedgången i omsättning är nu på samma nivå som i oktober, enligt en extramätning från Konjunkturinstitutet (KI).
Men hotell- och restaurangbranschen är trots återhämtningen hårt drabbad.
Ekonomi • Publicerad 16 mars 2021
Konjunkturinstitutet presenterar en extra mätning över läget för svenska företag. Arkivbild
Konjunkturinstitutet presenterar en extra mätning över läget för svenska företag. ArkivbildFoto: Anders Wiklund/TT Nyhetsbyrån

"Omsättningstappet beräknas i mars vara 10 procent jämfört med ett normalläge vilket är 1 procentenhet mindre jämfört med förra undersökningen", skriver KI.

I maj beräknades omsättningstappet till drygt 20 procent. Därefter minskade tappet till 10 procent i oktober för att sedan öka igen till 15 procent i november, enligt KI.

Annons

Inom hotell- och restaurangbranschen är omsättningstappet i mars cirka 47 procent. Det kan jämföras med 63 procent i senast föregående undersökning.

Inom tillverkningsindustrin svarar 34 procent av de tillfrågade företagen att de har en lägre omsättning än normalt, vilket är 2 procentenheter mindre än i föregående undersökning.

När motsvarande mätning gjordes i maj 2020 svarade 71 procent av företagen inom tillverkningsindustrin att omsättningen var lägre än normalt.

Inom handeln svarar 53 procent av företagen att omsättningen är lägre än normalt, en ökning med 3 procentenheter jämfört med februari i år.

I tjänstesektorn är resultaten i princip oförändrade jämfört med föregående mätning, med 52 procent som uppger att omsättningen är lägre än normalt. Det kan jämföras med 78 procent i maj i fjol.

Undersökningen för mars i år genomfördes 8–10 mars. Nästa extraundersökning ska presenteras den 20 april.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons