Annons
Nyheter

Kievs borgmästare – boxaren Klytjko – vill slåss

Den tidigare mästaren i tungviktsboxning Vitalij Klytjko, som 2014 blev borgmästare i den ukrainska huvudstaden Kiev, säger att han är redo att "gripa till vapen" för att försvara Ukraina mot en fruktad rysk invasion.
Ukraina • Publicerad 10 februari 2022
Kievs borgmästare, den forne boxningsvärldsmästaren Vitalij Klytjko på en kampanjaffish för covidrestriktioner. Arkivbild från 2020.
Kievs borgmästare, den forne boxningsvärldsmästaren Vitalij Klytjko på en kampanjaffish för covidrestriktioner. Arkivbild från 2020.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Beskedet gav den kraftige 50-åringen under en intervju – under vilken han bar ett av sina världsmästarbälten – på sitt borgmästarkontor.

– Jag är redo att ta till vapen och slåss, sade Klytjko och konstaterade att tanken på en rysk invasion i Ukraina var"skräckinjagande".

Annons

– Vi är rädda för att bara nämna det. Men det finns ett bra talesätt: Om du önskar fred, var redo för krig.

Klytjko anklagade samtidigt det land där han tillbringat en stor del av sin tid som aktiv boxare, Tyskland, för att inte stödja Ukraina fullt ut under det kritiska läge som landet nu befinner sig i.

Tyskland har nära affärsrelationer med Ryssland och bland annat på grund av sin historia en ytterst restriktiv politik när det gäller vapenstöd till andra länder.

Berlins erbjudande att skicka 5 000 hjälmar har i Ukraina närmast uppfattats som ett skämt.

Den forne boxningsvärldsmästare konstaterar att han för sin del fann Tysklands position "i detta kritiska läge svår att förstå".

– Jag har officiellt bett våra partner att tydligt bestämma vems sida de står på – på Ukrainas sida, som försvarar sig självt, eller angriparens.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons