Annons
Nyheter

Elkaos i Kiev medan Chersonboende förs bort

Kiev varnar för evakuering om elkaoset förvärras i Ukrainas huvudstad.
Rysk militär tvångsförflyttar invånare från ockuperade Cherson inför en möjlig ukrainsk motoffensiv.
USA är oroat över en omvärlds krigströtthet och uppges mana Kiev till att visa förhandlingsvilja.
Ukraina • Publicerad 6 november 2022
Kiev i mörker under ett strömavbrott i fredags kväll.Foto: Andrew Kravchenko/AP/TT

Utvecklingen i krigets Ukraina fortsatte på flera fronter under helgen. De ryska invasionsstyrkornas massiva attacker mot civila mål och viktiga infrastrukturella funktioner drabbar civilbefolkningen hårt.

Elen stängdes delvis av i sju regioner i landet – däribland Kiev och Charkiv – för att avlasta elnätet och se till att det finns tillräcklig energi för nödvändiga samhällsfunktioner.

Annons

– Vi inser att om Ryssland fortsätter med de här attackerna kan vi förlora hela vårt elektricitetssystem, sade Roman Tkatjuk, säkerhetschef i Kiev, till The New York Times.

Tolv timmars förvarning

Myndigheter i huvudstaden räknar med tolv timmars förvarning innan elsystemet stängs ned helt – med stora konsekvenser för vatten- och avloppssystem och nödvändig infrastruktur. Om det sker kommer "vi att informera invånarna och be dem lämna staden", sade Tkatjuk.

Uppgifter från fronterna i regionen Cherson och den ryskockuperade staden med samma namn var knapphändiga på söndagen. De av Ryssland tillsatta ockupationsrepresentanterna i Cherson fortsatte att uppmana människor att lämna staden på söndagen, bland annat genom högtalarbudskap från bilar.

Många boende trotsar dock kraven om att lämna, enligt brittiska The Guardian.

Ukrainas militärt ansvarige i Cherson, Jaroslav Janushevich, sade på söndagen att minst ett 30-tal barn som deporterats har separerats från sina föräldrar, rapporterar brittiska Sky news.

Rysk militär har tidigare sagt att man ska omvandla Cherson til en "fästning".

Strömproblem i ockuperade Cherson

Strömförsörjningen och vattentillgången haltar även i Cherson, enligt den ockuperade stadens myndigheter. Den ryska statligt ägda nyhetsbyrån Tass hävdar att strömförsörjningen kommer att vara återställd under natten till måndagen.

Hårda strider rasar på flera platser i regionen. Rysk militär trappar upp attacker mot ukrainska styrkor som uppges vara på motoffensiv, skriver AP.

En akut fara utgör kraftverksdammen Kachovka som uppges vara delvis förstörd enligt statskontrollerade ryska medier. Där hävdas det att Ukraina har attackerat dammen som ligger i ockuperat område, vilket Kiev förnekar.

Ukraina har tidigare varnat för att Ryssland överväger att förstöra dammen och därmed sprida förstörelse om ryska trupper retirerar från området.

Annons

En icke namngiven representant för USA uppges enligt amerikanska medier försöka uppmana Kiev och president Volodymyr Zelenskyj att visa en öppenhet för att förhandla med Ryssland.

Enligt Washington Post är det inte ett försöka att tvinga Ukraina till förhandlingsbordet, utan snarare att man vill visa sig villiga för andra länder som stödjer Ukraina som är oroliga att tvingas stödja landet i ett utdraget krig.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons