Annons
Nyheter

Kina hindrar fler från att lämna landet

Allt fler människor har hindrats från att lämna Kina de senaste åren, enligt en ny rapport.
Många vet inte att de omfattas av ett utreseförbud förrän de försöker lämna landet.
Kina • Publicerad 2 maj 2023
En resenär på Pekings internationella flygplats. Arkivbild.
En resenär på Pekings internationella flygplats. Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Sedan 2018 har Kina antagit fem nya lagar, eller ändrat i redan befintliga lagar, för att öka möjligheterna att införa så kallade utreseförbud, visar en rapport från spanska ideella Safeguard Defenders.

"Sedan Xi Jinping tog över makten i Kina 2012 har Kina utökat det juridiska landskapet för utreseförbud och använt dem i allt större utsträckning, ibland utan juridiskt berättigande", skriver gruppen.

Annons

Mellan 2016 och 2020 åttafaldigades antalet fall där utreseförbud nämndes i landets högsta domstols databas.

"Utreseförbud har blivit ett av många verktyg som det kinesiska kommunistpartiet använder som en del i sina breda ansträngningar för att skärpa kontrollen över alla aspekter av människors liv", står det i rapporten.

Safeguard Defenders bedömer att tiotusentals kineser omfattas av utreseförbud och att tiotals utlänningar har hindrats från att lämna Kina de senaste åren. Bland dem som får utreseförbud finns advokater, journalister och utländska företagsledare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons