GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kina planerar atomdriven månbas

Kina • Publicerad fredag 11:39
Bärraketen Långa marschen 5B Y4 redo att skjuta upp den sista modulen till bygget av Kinas rymdstadion Tiangong. Bild från 25 oktober.
Bärraketen Långa marschen 5B Y4 redo att skjuta upp den sista modulen till bygget av Kinas rymdstadion Tiangong. Bild från 25 oktober.Foto: Tu Haichao/Xinhua/AP/TT

Kina siktar på att bygga sin första bas på månen fram till 2028, för att landsätta människor på himlakroppen åren därefter.

Basen ska färdigställas under tre obemannade månresor och troligen drivas med hjälp av kärnenergi, rapporterar Bloomberg News med hänvisning till kinesiska nyhetssajten Caixin.

Wu Weiran, chefsingenjör för Kinas månprogram, sade i en intervju med den statliga kinesiska tv-kanalen CCTV tidigare i veckan att Kina troligen kommer att ha placerat människor på månen inom de kommande tio åren.

Kina har tagit upp kampen med USA om dominansen i rymden och håller på att färdigställa en egen rymdstation, Tiangong.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.