Annons
Nyheter

Kina: Tillväxt på 6 procent i år

Ekonomi • Publicerad 5 mars 2021
Kinas president Xi Jinping anländer till landets folkkongress.
Kinas president Xi Jinping anländer till landets folkkongress.Foto: Andy Wong/AP/TT

Kina har stakat ut ett mål om att den ekonomiska tillväxten under året ska vara 6 procent, eller mer. Det sade premiärminister Li Keqiang när han inledde Kinas folkkongress.

– Det kommer att göra det möjligt för oss att ägna all kraft åt reformer, nyskapande och högkvalitativ utveckling, sade han.

Annons

Kina satsar även på att skapa över 11 miljoner arbetstillfällen i storstadsområdena, och försöka hålla arbetslöshetssiffrorna där till 5,5 procent.

Folkkongressen meddelar också att minimipriserna för uppköp av vete och ris ska höjas, för att landet ska säkra livsmedelsförsörjningen. Pandemin har visat på behovet av att tillförsäkra befolkningen mat, enligt den kinesiska ledningen.

Regimen sänkte minimipriserna på spannmål 2018, efter att lagren vuxit, men nu höjs de igen för första gången sedan 2014.

Kina kommer också att utöka sin odlingsareal för att bli mer självförsörjande, och satsar också på djurhållning och odling.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons