Annons
Nyheter

Kinas mystiska rymdskepp har landat

Efter 276 dygn i rymden har Kinas nya hemlighetsfulla rymdskepp landat igen. Statliga medier skriver om tekniska genombrott, men inga detaljer eller bilder sprids offentligt.
Rymden • Publicerad 8 maj 2023
Det mystiska skeppet har sin bas i Jiuquan i nordvästra Kina. Några bilder från start eller landning har inte offentliggjorts, utan detta arkivfoto är från ett annat tillfälle.
Det mystiska skeppet har sin bas i Jiuquan i nordvästra Kina. Några bilder från start eller landning har inte offentliggjorts, utan detta arkivfoto är från ett annat tillfälle.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Skeppet landade planenligt på Jiuquan-basen i Gobiöknen, samma plats det skickades upp ifrån. Att farkosten är återanvändningsbar är ett epokskifte för Kina, som i och med detta upprepar amerikanska Space X nyskapande bedrift med raketer som kan landa på land. Det vanliga i branschen är annars fortfarande att man låter rymdskeppen dimpa ned i havet.

Att raketen går att använda igen är ett "viktigt genombrott", skriver CGTN och andra kinesiska medier. Turen stärker också "fredligt utnyttjande av rymden", heter det. Men ingen information finns om den teknik som testats ombord, eller hur högt och varthän skeppet flugit.

Annons

Inte heller finns några bilder på farkosten, som i alla fall i nuläget ska vara obemannad. Enligt uppgift landar den horisontellt, alltså som ett flygplan, och inte vertikalt som Space X-raketerna.

Det öppnar för spekulationer om att Kinas skepp liknar amerikanska X-37B. Även den farkosten har varit uppe på långa rymdturer, i något fall cirka två år, men beskrivs fortfarande som en "testplattform". USA har förnekat att X-37B utvecklas för att kunna bära vapen.

Kina storsatsar på att bli en stormakt även i rymden. Och det är landet tvunget att göra på egen hand. USA har av geopolitiska skäl sagt nej till samarbete, vilket innebär att Kina inte får delta i exempelvis Internationella rymdstationen (ISS).

Kina bygger nu sin egen rymdstation, Tiangong, men om det mystiska rymdskeppet har med den att göra framgår inte.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons