GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Klart: Då släpper SJ sina julbiljetter

Planerar du att åka tåg i jul? Då är onsdagen 9 november datumet att hålla koll på. Då släpper SJ alla sina biljetter på samtliga avgångar för perioden 11 december till 12 mars.
Trafik • Publicerad 20 oktober 2022
Snart släpps SJ:s biljetter inför jul och nyår. Arkivbild
Snart släpps SJ:s biljetter inför jul och nyår. ArkivbildFoto: Fredrik Persson/TT

– Vi är jätteglada att kunna ge detta besked, säger Martina Nord, presskommunikatör på SJ.

– Den 9 november kan alla som längtat efter att köpa sina julresor att göra det.

Biljetterna för jul och nyår skulle egentligen ha släppts i september, men Trafikverkets planering till tågbolagen har försenats, vilket flera medier rapporterat om på senare tid.

Samtliga avgångar

Beskedet gäller samtliga biljetter på alla avgångar.

– Det här skulle egentligen gjorts i september, men nu sker det betydligt senare än vanligt, och det beror ju på förseningen i planeringen hos Trafikverket.

Hon beklagar att allmänheten har fått vänta så länge på detta besked:

– Vi förstår verkligen den frustration som funnits hos resenärerna. Vi har också varit frustrerade, för vi vill jättegärna släppa våra biljetter. Men nu är vi jätteglada att vi har ett datum. Vi har jobbat snabbt ändå, vi fick ju beskedet från Trafikverket i förrgår, säger Martina Nord.

Ville inte chansa

En del andra konkurrerande bolag har redan släppt sina biljetter. Men SJ ville inte chansa, förklarar Martina Nord.

– Vi släpper inte våra biljetter förrän vi har säkra besked från Trafikverket. Vi vill inte riskera att sälja resor som vi kanske sedan måste ställa in. Vi har också ett komplext system med tåg från norr till söder, mycket personal, många avgångar och dygnet-runt-verksamhet som ska schemaläggas. Därför tar det längre tid.

Hon känner sig trygg med att bokningssystemen kommer att klara anstormningen.

– Det är ju ofta så att det är högt tryck när vi släpper biljetter inför jul, oavsett när det sker. Vi har ett system som klarar våra biljettsläpp i vanliga fall.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.