Annons

Klart för nästa Natomöte

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg meddelar att nästa Natotoppmöte kommer att hållas i Litauens huvudstad Vilnius den 11–12 juli.
Litauen • Publicerad 9 november 2022
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under en presskonferens i Istanbul i torsdags.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under en presskonferens i Istanbul i torsdags.Foto: Khalil Hamra/AP/TT

"Vi står inför den mest komplexa och oförutsägbara säkerhetssituationen sedan kalla kriget. Mötet i Vilnius blir en chans för allierade statschefer och regeringar att komma överens om vidare steg för att stärka våra avskräckande medel och vårt försvar", säger Stoltenberg i ett skriftligt uttalande.

Enligt Stoltenberg kommer deltagarna bland annat diskutera hur Natoländer belägna nära Ryssland och Ukraina kan stärka sina försvar, samt det fortsatta stödet till det krigshärjade Ukraina. Alliansens försvarsutgifter väntas också ses över.

Annons

Det transatlantiska bandet mellan Europa och Nordamerika inom Nato är fortsatt av stor vikt för att garantera säkerheten för invånarna, konstaterar Stoltenberg.

Huruvida Sverige kommer att delta i mötet i Vilnius är fortsatt oklart. Under tisdagens möte mellan statsminister Ulf Kristersson och Recep Tayyip Erdogan i Ankara fortsatte den turkiska presidenten att bromsa Sveriges Natointräde.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons